Får landets hjertepatienter hurtige undersøgelser og behandling i de såkaldte hjertepakker, som de politisk er lovet? Det er der ret beset ingen, der ved. Tallene er ubrugelige, fastslår lægelige eksperter, Hjerteforeningen og sundhedsministeren samstemmende. Det skriver Politiken fredag.
- Jeg ser med stor alvor på det her. Regionerne må i gang med at levere. Det kan kun gå for langsomt«, siger sundhedsminister Sophie Løhde (V) til Politiken.
Alt for få hjertepatienter bliver nemlig registreret i den nationale overvågning af pakkeforløbene på hjerteområdet. Og de patienter, der så bliver registreret, venter i mellem 30 og 70 pct. af tilfældene længere end de tidsfrister, der lægefagligt er sat til at sikre gode, hurtige patientforløb.
Det viser den seneste kvartalsopgørelse fra Statens Serum Institut, der offentliggøres i dag. Tallene viser også store regionale forskelle. Kun 5.243 danskere er registreret i et pakkeforløb i den seneste kvartalsopgørelse. Det er det laveste antal hjertepatienter i de seneste syv kvartalsopgørelser, siden den første kom i 2013.
Sundhedsstyrelsen har tidligere skønnet, at omkring 55.000 hjertepatienter årligt bør henvises til et pakkeforløb. Sidste år blev lidt over 23.000 registreret. Dermed har hverken myndighederne eller sundhedspolitikerne et nationalt overblik, der kan dokumentere, om hjertepatienterne venter længere, end lægerne synes fornuftigt.
'Noget nær ubrugeligt'
- Det halter så meget med registreringen af vores data, at det er noget nær ubrugeligt, siger Sophie Løhde til Politiken og fortsætter:
- Det er den dårligste registrering, man har set, siden man begyndte at måle på hjertepakkeforløbene. Det dur jo ikke. Det tyder også på, at regionerne ganske enkelt ikke prioriterer det her. På trods af at regionerne gennem mange år har lovet at rette op.
Hjerteforeningen er også stærkt utilfreds:
- Det er helt grotesk, det her. Og det har det været, siden vi fik den første monitorering. Vi har endnu ikke kunnet få en tilfredsstillende overvågning af, om landets hjertepatienter er i et hurtigt og smidigt patientforløb, som hjertepakkerne skal sikre. Fordi der er alt, alt for få patienter registreret. Og nu falder tallene. Det skal ændres, siger Kim Høgh, direktør i Hjerteforeningen til Politiken.
I 2010 blev der indført hjertepakker for fire alvorlige hjertesygdomme på linje med pakkeforløb på kræftområdet. Siden de første utilfredsstillende tal kom i 2013, har regionerne lovet forbedringer, når de har stået skoleret i Sundhedsstyrelsens såkaldte Taskforce. Uden held.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.