dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
doi

Langt færre dør af hjertesygdomme

I løbet af 20 år er dødeligheden faldet med 60 pct., og den positive udvikling fortsætter. Dermed er Danmark førende i Norden
28. DEC 2015 6.03

Forløb med hurtigere udredning og bedre behandlinger, behandling på færre sygehuse og en sundere livsstil med færre cigaretter og mere motion betyder, at langt færre dør af en hjertesygdom. Nye tal fra Danske Regioner viser, dødeligheden er faldet med 60 pct. fra 1995 til 2014.

Sidste år blev der registreret 127 dødsfald per 100.000 indbyggere - det er mere end en halvering i forhold til 331 dødsfald for 20 år siden.

En af de personer, der dagligt tager pulsen på danskernes hjerter, er overlæge Thomas Engstrøm fra Rigshospitalets hjertecenter. Han mener, at hurtigere og bedre behandling af blodpropper er en af de afgørende årsager til den positive udvikling.

- Man har udviklet et ambulance- og helikopterberedskab, der hurtigt kan bringe patienter til behandling for at få fjernet store blodpropper. Og så er mange også blevet bedre til at søge læge eller ringe efter en ambulance, hvis de har symptomer, siger Thomas Engstrøm.

Han roser samtidig danskerne for at være gode til at benytte de mange hjertestartere, der er sat op, og som betyder, at behandlingen efter hjertestop kan komme hurtigt i gang. Skal dødeligheden endnu længere ned, skal der ifølge Thomas Engstrøm sættes større fokus på de personer, der overlever et hjertestop, men som efterfølgende får hjertesvigt, fordi hjertet har taget skade.

- Det er en fantastisk glædelig udvikling - både for patienterne, for samfundet og for os alle. Vi har samlet behandlingen, så der er specialister på vagt, uanset hvornår patienten kommer ind. Der er sket kæmpestore faglige fremskridt, som gør, at vi på det her område er førende i Norden, siger Danske Regioners formand Bent Hansen (S).

Ritzau

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dk-sundhed.dk/artikel/langt-faerre-doer-af-hjertesygdomme

GDPR