
Både Lægeforeningen og Dansk Sygeplejeråd er rystet over, at Sundhedsstyrelsens direktør, Else Smith, torsdag er blevet fyret som følge af en række kontroversielle sager i styrelsen.
Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) oplyser, at fyringen blandt andet kommer som led i en større oprydning i Sundhedsstyrelsen. Men fyringen er reelt en brik i et politisk spil, lyder kritikken fra Lægeforeningen.
- Konsekvensen er, at Sundhedsstyrelsen nu står uden ledelse. Det er en katastrofe og giver ikke rigtig mening uden for Christiansborgs tykke mure, siger Mads Koch Hansen, formand for Lægeforeningen.
Ledelsesløs
Samme melding kommer fra sygeplejerskernes formand, Grete Christensen.
- Nu efterlades Sundhedsstyrelsen ledelsesløs i en tid, hvor der netop er behov for en synlig og sikker sundhedsprofessionel ledelse af Sundhedsstyrelsen, siger Grete Christensen.
Fyringen af Else Smith kommer blandt andet i kølvandet på en alvorlig sag om en hjerneskadet psykiater, der fik lov til at arbejde på trods af, at flere advarselslamper blinkede over en længere periode.
- Men desværre har nogle politikere ladet sig gribe af spillet og har valgt at se bort fra, at Sundhedsstyrelsen faktisk er i gang med at realisere en plan fra efteråret - blandt andet på baggrund af denne sag - som skal sikre et mere effektivt og aktivt tilsyn og fokusere på alvorlige sager, siger Mads Koch Hansen.
25 indsatser
Styrelsen sendte i september sidste år en handlingsplan til sundhedsministeren, hvor styrelsen foreslog 25 nye indsatser fordelt på ni områder, der skulle sikre, at styrelsen bliver bedre til at reagere, hvis patienter får en dårlig behandling i sundhedssystemet.
Dengang blev planen modtaget positivt af Nick Hækkerup.
- Derfor er det mildt sagt uklædeligt, når de samme politikere er klar til at afskedige Sundhedsstyrelsens direktør, som under svære betingelser faktisk forsøger at gennemføre efterårets plan for, hvordan sundhedsvæsnet kan få et bedre tilsyn, siger Mads Koch Hansen.
Sygeplejerskernes formand frygter nu for styrelsens fremtid.
- Det er utroligt vigtigt, at landets sundhedsstyrelse har en faglig stærk ledelse. Spørgsmålet er, om det efter dette forløb vil være muligt at tiltrække en ny kompetent direktør. Jeg kan bestemt godt have min tvivl, siger hun.
1900 journaler kulegraves
I alt 1900 journaler fra den hjerneskadede psykiater skal nu kulegraves. Det er patientjournaler fra mere end ni års praksis i Danmark, frem til Sundhedsstyrelsen tog autorisationen fra psykiateren, skriver DR Nyheder.
I den tid var psykiateren involveret i både alvorlige fejlbehandlinger og dødsfald. Nu skal hver en sten i sagen vendes, varsler sundhedsminister Nick Hækkerup (S).
- Det er en så alvorlig sag, at vi bliver nødt til at få kulegravet den, og vi bliver nødt til at komme til bunds i den. Det kommer til at koste penge, og det kommer til at tage tid, men det er altså noget, som vi skal have gjort, siger ministeren til DR Nyheder.
Han vil konkret have set på, om der står noget i journalerne, som man er nødt til at samle op på - og vil snarest tage sagen op med Folketingets partier og håber på opbakning til en bred advokatundersøgelse.
ka / Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.