SYDDANMARK: Ifølge nyhedsbureauet BNB kan lægerne selv fastsætte prisen, når de i arbejdstiden på sygehuset udfører en ekstraopgave for politiet. Typisk ligger prisen mellem 712 og 1.424 kr. for de omkring ti minutters arbejde. Men i 24 ud af 54 tilfælde i en stikprøve fra Syd- og Sønderjyllands Politi har lægen fået 3.000 kr. for indsatsen.
- Enten er man på arbejde for regionen, eller også er man på arbejde for politiet. Man kan ikke være på arbejde og få løn begge steder fra på samme tid, siger Susanne Eilersen (DF) til Lokalavisens udgaver i Vejle, Fredericia og Kolding.
Medlemmet af Region Syddanmarks sundhedsudvalg er utilfreds med det særlige overenskomstforhold, som sygehuslægerne har:
- Hvis politiet anholder en spritbilist og bringer ham til sygehuset for at få taget en blodprøve, kan lægen på sygehuset få sig et klækkeligt honorar fra politiet oven i sin sygehusløn for at udføre blodprøven i sin arbejdstid på sygehuset. Men det er ikke rimeligt, siger Susanne Eilersen.
- Hvis nogen skal have penge for at låne en sygehuslæge ud til politiet, så er det da sygehuset. Det går ikke, at lægen får løn fra to kasser med skattekroner på samme tid. Jeg ved godt, at vi ikke kan nægte lægerne denne ekstrabetaling, for den er skrevet ind i deres overenskomst. Men så bør vi forhandle en ny overenskomst uden denne mulighed, siger Eilersen, der vil have sundhedsudvalget på banen.
Problemet er for småt
Lokalavisen har forgæves bedt regionen om en opgørelse over, hvor ofte sygehuslægerne udfører den slags dobbeltlønnet arbejde. Regionen mener, at problemet er for småt til at iværksætte en dyr registrering.
Det registreres heller ikke, når læger - i arbejdstiden - udfører honorarbetalt undervisning af andre faggrupper eller skriver attester for eksempel for forsikringsselskaber. Også her siger regionen, at omfanget er meget begrænset.
Sundhedsdirektør Jens Elkjær bryder sig heller ikke om, at lægerne kan få dobbeltløn:
- Men for det første er det en del af overenskomsten. Og for det andet kan alternativet være meget værre. For hvis sygehuslægerne ikke skulle kunne løfte opgaven med sprit-prøver, kunne samfundet få brug for at stable et helt nyt og meget dyrere beredskab på benene for at få løst den samfundsopgave.
Umiddelbart vurderer sundhedsdirektøren, at problemet 'betyder forsvindende lidt i driften. Både økonomisk og tidsmæssigt.' Alligevel mener han ligesom Susanne Eilersen, at lægernes honorar for arbejde udført i arbejdstiden burde tilfalde regionen eller sygehuset.
ka
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.