DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Kun to kommuner skal stadig holde alle skoler lukket

Jo flere der bliver testet i en kommune, jo højere må incidensen være, før skoler skal lukkes.

Ishøj og Rødovre er nu de eneste kommuner, som har så højt smitteniveau, at de skal holde alle skoler, SFO'er og andre uddannelsesinstitutioner lukket.

Otte kommuner har fået lov at åbne deres skoler fra i dag, nemlig Høje-Taastrup, Halsnæs, Brøndby, Vallensbæk, Albertslund, Gladsaxe, Fredensborg og Helsingør. Det oplyser Børne- og Undervisningsministeriet.

Epidemikommissionen, som senest holdt møde i fredags, har rådgivet om, at Ishøj Kommune undtages fra genåbning af skoler og uddannelser. I forvejen har Styrelsen for Patientsikkerhed udstedt påbud til skoler m.v. i Ishøj og Rødovre frem til på onsdag d. 14. april.

Antal test tæller med

Fra i dag gælder den nye model for, hvornår skoler m.v. skal lukkes. Modellen blev aftalt af et bredt flertal i Folketinget og tiltrådt af Epidemikommissionen i fredags.

Den betyder, at en kommunes skoler m.v. skal lukkes, hvis incidensen kommer over 200, og at de først må genåbnes, hvis tallet i en uge har været under 200.

Der er dog tale om et justeret incidenstal, hvor det almindelige incidenstal (antal smittede pr. 100.000 indbyggere den seneste uge), som sendes til kommunen omkring kl. 12 og offentliggøres af Statens Serum Institut (SSI) kl. 14 hver dag, bliver korrigeret efter, hvor mange der er blevet testet. 

På den måde bliver en kommune ikke straffet, hvis mange følger opfordringen til at blive testet, ligesom det omvendt er en ulempe, hvis borgerne bliver væk fra teststederne.

Hvis mere end 1,7 pct. af borgerne i en kommune bliver testet pr. dag, bliver incidensen korrigeret nedad, oplyser SSI. De 1,7 pct. svarer til 100.000 test på landsplan, og det er to måneder siden, der sidst er testet så få på en dag. Så hvis testkapaciteten er gennemsnitlig i en kommune, kan den altså godt klare at komme lidt over 200, før hammeren falder.

Og omvendt: Hvis færre end 1,7 pct. af kommunens borgere bliver testet hver dag, bliver incidensen justeret opad, så der er risiko for skolelukninger, før den almindelige incidens når op på 200.

For sogne med særlig høj smitte gælder, at skolerne skal lukkes, hvis incidensen er over 400, og der samtidig er registreret flere end 20 smittede på en uge, og positivprocenten er på to eller mere.