HOVEDSTADEN: Forskere fra Region Hovedstaden har i samarbejde med 14 kommuner for første gang tal på, præcist hvordan de kroniske sygdomme påvirker økonomien i region og kommuner.
Konklusionen er, at det ikke er hospitalerne, men først og fremmest kommunekasserne, som må holde for, når borgerne bliver syge. Det er især sygdomme som fx hjertesygdom, diabetes, KOL og demens, der medfører store kommunale udgifter til omsorg og pleje. Og udgifterne eksploderer, når borgerne runder 65 år - og hvis de rammes af flere sygdomme på én gang.
Regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S), er stærkt bekymret over, at samfundet ikke har været gode nok til at forebygge sygdomme.
- Det er dybt bekymrende, at vores analyser viser, at så mange må leve med store begrænsninger i livet. Eksempelvis fordi man efter et langt og hårdt arbejdsliv må trækkes med sygdomme som diabetes eller KOL. Og det er klart, at hvis vi ikke lykkes med at forebygge sygdomme, så har det ikke bare menneskelige konsekvenser, men det presser også hospitalerne og belaster velfærden i kommunerne, siger hun.
I KKR Hovedstaden, der koordinerer samarbejdet mellem hovedstadens kommuner og med Region Hovedstaden, ser man også med alvor på tallene. Formand og borgmester i Albertslund, Steen Christiansen (S), peger på, at de nye tal kan hjælpe med at målrette indsatserne bedre.
- Selvfølgelig er vi som kommuner stærkt interesserede i disse tal, hvis de kan være med til at styrke vores samarbejde om indsatser for forebyggelse endnu mere. Tallene fortæller os ret præcist, hvad de forskellige sygdomme koster, og derfor ser jeg også det her som et vigtigt indspark til arbejdet med, hvilke konkrete indsatser og områder, der skal prioriteres højere, så færrest mulige mennesker bliver syge, siger han.
En lang række fagfolk, politikere, eksperter og embedsfolk mødes i dag torsdag den 23. marts på Herlev Hospital for at gennemgå de nye oplysninger i rapporten og tale om nye muligheder for samarbejde og forebyggelse.
dc
Se grafik: Så meget koster kroniske sygdomme i Region H.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.