Regeringens sundhedsudspil indeholder en stor pose penge til landets 320.000 diabetespatienter og 200.000 kroniske lungesyge, skriver Politiken torsdag.
Frem mod 2025 skal antallet af indlæggelser og genindlæggelser af patienter med diabetes eller den kroniske lungesygdom KOL reduceres med 20 pct., lyder en af hovedmålsætningerne fra regeringen, der med udspillet vil afsætte 1,5 mia. kr. til at opspore, forebygge og behandle kroniske sygdomme.
- Der er meget stor forskel fra kommune til kommune på, om man risikerer at blive indlagt med en kronisk sygdom. Det tyder på noget rent fundamentalt, nemlig at den bedste viden ikke bliver brugt overalt. Der er også en social slagside - mennesker med vanskelige sociale kår har størst risiko for at blive ramt, og den ulighed skal vi have bekæmpet, siger økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) til Politiken.
Målet om at eliminere indlæggelserne - der er både omkostningstungt og hæmmende for patientens livskvalitet - skal nås ved at få patienter til at fravælge sygehuset, hvis de kan klare sig med et besøg hos egen læge eller med ny teknologi kan behandles hjemme.
Initiativerne for kronikere vinder opbakning fra både SF og Enhedslisten, og også patientforeningerne er tilfredse: Diabetesforeningens adm. direktør Henrik Nedergaard kalder det over for Politiken 'realistisk' at nå målsætningen om færre indlæggelser. Særligt uddannede sygeplejersker kan 'sikre patienterne en stor gnidningsfri rejse, fra man møder sin læge, til man kommer ind i specialsystemet', siger han.
ka
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.