DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Ud med mikroskopet:
Kræftdiagnoser kan fremover stilles på skærmen

I dag sendes mikroskopiprøver med taxa eller bud mellem patologiafdelingerne i Region Syddanmark. Fremover kan speciallægerne tilgå materialet direkte digitalt.
3. DEC 2020 15.15

SYDDANMARK: Region Syddanmarks patologiafdelinger går som de første i Danmark digitalt. Det betyder blandt andet bedre samarbejdsmuligheder på tværs af sygehusene og hurtigere svartider på vævs- og celleprøver for eksempelvis syddanske kræftpatienter, oplyser regionen.
 
Digitaliseringen betyder, at de traditionelle mikroskoper, patologiafdelinger i ind- og udland har benyttet til at stille bl.a. cancerdiagnoser med de sidste 150 år, nu erstattes af en computerskærm. Det er nemlig blevet muligt at lave digitale billeder af celle- og vævsprøver, og det betyder, at speciallæger i patologisk anatomi nu kan bruge computerskærmen i stedet for mikroskopet, når de skal stille diagnoser.
 
Både scannere, servere og journalsystemer på de fire patologiske afdelinger er nu klar. Det samme er personalet, som har været i gang med en med omlægning af arbejdsgangene og træning, så digitaliseringen gradvist er gået i gang fra 30. november 2020.

Digitaliseringen vil blandt andet styrke samarbejdet mellem patologiafdelingerne ved at sikre hurtig udveksling af patientprøver, give hurtigere tilgang til patientens tidligere vævsundersøgelser i form af arkivmateriale og give regionen mulighed for at øge brugen af kunstig intelligens.

Se på samme billede på afstand

Ledende overlæge på afdelingen for klinisk Patologi på Odense Universitetshospital, professor Niels Marcussen, siger: 
 
- I praksis betyder det blandt andet, at hvor mikroskopiprøver i dag sendes med taxa eller bud mellem patologiafdelingerne i Region Syddanmark for samarbejde omkring diagnoser, vil speciallægerne fremadrettet kunne tilgå materialet direkte digitalt. Det sparer tid, som kan have stor betydning for patientbehandlingen. 
 
Han suppleres af specialeansvarlig overlæge, Klinisk Patologisk Anatomi på Sydvestjysk sygehus, Niels Korsgaard: 
 
 – Fremadrettet vil to eller tre personer kunne se samme billede på skærmen samtidig i stedet for en efter en gennem mikroskopet. Og man vil også kunne se samme billede, selvom man sidder forskellige steder i landet, og skrive forklarende tekst eller markere interessante ting på billedet på skærmen.

Digitaliseringen betyder også, at man fremover vil kunne bruge kunstig intelligens, hvor teknologien kan kodes til at hjælpe lægerne med at diagnosticere. Det kunne f.eks. være i form af automatisk billedanalyse, som er en del af det diagnostiske arbejde.

ka