DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Positiv smitteudvikling:
Kontakttal er faldet til 0,6

724 nye smittede er det laveste antal på et døgn siden oktober.
19. JAN 2021 14.50
TEMA: Corona

Strategien med at få coronasmitten banket ned, før den mere smitsomme britiske variant B117 tager over, ser ud til at være på rette kurs.

Siden i går er 724 testet positiv i Danmark, hvilket er det laveste tal for et døgn siden 21. oktober. De smittede er fundet blandt 83.700 test, hvilket giver en smitteprocent på 0,86, det er på niveau med de seneste tre dage.

Men dagens virkeligt gode nyhed er den ugentlige opgørelse af kontakttallet. Det er faldet fra 0,9 i sidste uge til nu 0,6, oplyser sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på Twitter. Dermed vil ti personer i snit smitte seks andre.

Henrik Ullum, direktør i SSI, har tidligere på TV2 vurderet, at kontakttallet bør under 0,7 for at kunne følge med den mere britiske variant.

Det aktuelle kontakttal for dén variant er beregnet til 1,16 i en rapport fra Statens Serum Institut, og det er, sammen med almindelig usikkerhed om beregningerne, med til at skabe usikkerhed om udviklingen. 

Umiddelbart er den positiv, siger Svend Ellermann-Eriksen, ledende overlæge på mikrobiologisk afdeling på Aarhus Universitetshospital, til Ritzau. Men med et kontakttal på 1,16 vil B117 langsomt tage over.

- Så længe kontakttallet er over 1,0, så stiger det støt og roligt. Når det ikke er højere, så går det ikke helt så hurtigt. Men det kan godt komme til at gå rigtig hurtigt på et tidspunkt. Så det skal ned omkring 1,0, siger Svend Ellermann-Eriksen.

32 nye dødsfald

Det seneste døgn har budt på 32 nye, registrerede coronadødsfald. Antallet af indlagte er faldet med 25 til 792. Der ligger igen i dag 132 på intensiv, og af dem er 88 i respirator. 

Ishøj har fortsat den højeste incidens, nemlig 350. 

Kun 13 kommuner har nu en incidens over 200, alle beliggende i hovedstadsområdet eller Nordsjælland. For en uge siden var 58 kommuner over den grænse.

I SSI's opgørelse indgår ikke tal for lyntest. Her blev der mandag fundet 155 smittede i omkring 23.000 prøver.