
Det viser en rundspørge blandt alle landets kommuner, som Kræftens Bekæmpelse har foretaget.
Den 15. august træder ændringerne af loven om røgfri miljøer i kraft, og det er dermed slut med at ryge på folkeskolens og andre ungdomsuddannelsers arealer. En række kommuner er dog allerede gået skridtet videre og har helt forbudt rygning i skoletiden, viser en rundspørge til alle landets kommuner.
Per Kim Nielsen, projektchef i Kræftens Bekæmpelse, opfordrer til, at kommunerne lader sig inspirere af de gode eksempler:
- Det er en rigtig god idé at lade skoletiden være fuldstændig røgfri. Otte ud af ti rygere begynder at ryge, inden de er fyldt 18 år, og når unge ser andre ryge, er de også mere tilbøjelig til selv at begynde, siger han.
Kommunerne skal forebygge
For det store flertal af kommuner er det dog fortsat overladt til den enkelte folkeskole at beslutte, om eleverne må forlade skolen for at ryge i skoletiden. Enkelte skoler rundt om i landet selv har lavet rygeregler, men der er altså ikke taget beslutning om det fra lokalpolitikernes side. I andre kommuner er der lavet udvidede restriktioner, der betyder, at eleverne godt må ryge i skoletiden, men det kan fx kræve tilladelse fra forældrene, eller rygningen skal foregå uden for andres synsvidde.
- Det er kommunerne, der er forebyggelsesansvarlige, og det ansvar må de tage på sig. Skoler og institutioner bør pålægges, at de ikke bare skal overholde lovgivningen, men også gå skridtet videre for at forbygge, at der kommer flere nye rygere til. Vi ved fra Norge og fra gode danske eksempler, at det sagtens kan lade sig gøre at undgå, at der bliver røget i skoletiden, siger Per Kim Nielsen.
I Norge anslår man, at strammere rygeregler kombineret med øget undervisning og forældreindsats har kunnet reducere antallet af nye unge rygere med 30 pct. Dertil kommer effekten af højere priser på tobak.
Ingen hjælp til rygestop
Ifølge Per Kim Nielsen skal strammere rygeregler ikke stå alene. Det er også vigtigt, at der findes rygestoptilbud og undervisning i temaet tobak, men her er der også store kommunale forskelle. Nogle kommuner står helt uden tilbud til unge, der gerne vil stoppe med at ryge, mens andre aktivt markedsfører deres rygestoptilbud.
Når det gælder undervisning har nogle kommuner slet ingen krav om undervisning i tobak og stiller heller ikke undervisningsmateriale eller oplæg fra sundhedsplejerske til rådighed. I andre kommuner er det et krav, at der bliver undervist i tobak i alle kommunens folkeskoler.
lcl
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.