dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
doi
Foto: Colourbox

Kommuner bruger forebyggelsespakker som rettesnor

Rygning, alkohol, fysisk aktivitet og mad er de fire områder, som kommunerne er længst med i forebyggelsesarbejdet. Hygiejne og indeklima halter bagefter
29. NOV 2013 14.45

96 kommuner har svaret på, hvordan de bruger de i alt ni forebyggelsespakker fra Sundhedsstyrelsen. Undersøgelsen viser, at kommunerne generelt vurderer pakkerne som brugbare, men at der er stor forskel på, hvor langt man er med forebyggelsen.

Forebyggelsespakken om tobak er den, hvor flest kommuner svarer, at indsatsen allerede lever helt op til anbefalingerne (30 pct.) efterfulgt af fysisk aktivitet (26 pct.), mad og måltider (21 pct.) og alkohol (20 pct.).Til gengæld lever kun fem pct. op til anbefalingerne om indeklima på skolerne, 6 pct. til anbefalingerne og solbeskyttelse og otte pct. til hygiejne-anbefaleringerne.

27 pct. har lagt en strategi for implenteringen af anbefalingerne, mens 43 pct. er i gang. 31 pct. har ikke udarbejdet en strategi.

Længst i Nordjylland
Ifølge undersøgelsen er det særligt kommunerne i region Nordjylland, der gør brug af pakkerne. Her har 55 pct. fx etableret et formelt samarbejde for at sikre implementeringen. Til sammenligning er det kun tilfældet i 14 pct. af hovedstadskommunerne.

Enhedschef fra Sundhedsstyrelsen, Jette Jul Bruun, ser resultaterne som udtryk for, at kommunerne bruger forebyggelsespakkerne til at styrke deres forebyggelsesindsats.
- Det sikrer, at kommunerne bygger deres indsatser på den nyeste viden. Og for borgerne betyder det, at kommunerne har et fælles og solidt fokus på de områder, der har stor betydning for folkesundheden, siger hun.

Der er udgivet i alt 10 forebyggelsespakker, der handler om henholdsvis: mental sundhed, tobak, alkohol, fysisk aktivitet, seksuel sundhed, mad og måltider, hygiejne, solbeskyttelse, indeklima i skoler og overvægt. En foreløbig sidste pakke, der handler om kommunernes indsats i forhold til stoffer, forventes udgivet inden udgangen af 2013.

Kortlægningen er gennemført af Center for Interventionsforskning ved Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet og spørgeskemaet er udviklet i samarbejde med Sundhedsstyrelsen og Center for Forebyggelse i Praksis (CFP) i KL. Undersøgelsen er finansieret af Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse.

Læs hele rapporten her

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dk-sundhed.dk/artikel/kommuner-bruger-forebyggelsespakker-som-rettesnor

GDPR