Danskerne vil snart opleve, at deres lokale sundhedsmyndigheder træder noget tættere på dem på gågader, skoler, jobcentre og andre steder. Det skriver Politiken i dag.
Sundhedsstyrelsen har offentliggjort de første fem af i alt 11 forebyggelsespakker, som på samme tid skal hjælpe og skubbe kommunerne til at sætte indsatsen i et væsentligt højere gear end i dag.
I pakkerne giver styrelsen detaljerede råd om, hvad kommunerne både kan og bør gøre for at få mere gang i kampen mod alle de sygdomme, som vore laster bringer med sig.
Siden 2007 har kommunerne haft ansvaret for den forebyggende indsats, men mange har hverken haft den nødvendige viden eller ressourcer til at løfte opgaven i tilstrækkeligt omfang.
Klog og vidensbaseret forebyggelse
I første omgang handler forebyggelsespakkerne om tobak, alkohol, fysisk aktivitet, mental sundhed og seksuel sundhed. Til efteråret kommer der tilsvarende anvisninger fra styrelsen på, hvordan kommunerne kan gøre mere for at få borgerne til både at spise bedre og tabe sig. Der er også varslet pakker om hygiejne, skoleindeklima, stoffer og soldyrkning.
Sundhedsstyrelsens enhedschef Jette Juul Bruun siger, at der ikke er krav om, at kommunerne indfører anbefalingerne.
- Men jeg er sikker på, at kommunerne er rigtig interesserede i at bedrive den forebyggelse, de allerede er i gang med på en klog måde, som baserer sig på viden, siger hun til DR Nyheder.
En stor hjælp
Og KL er da også umiddelbart begejstrede for forebyggelsespakkerne.
- Hidtil har den enkelte kommune været henvist til selv at finde ud af hvilke indsatser, der er mest effektive. Forebyggelsespakkerne er en stor hjælp, når kommunerne skal prioritere de forebyggende og sundhedsfremmende indsatser, siger Anny Winther, formand for KL' social- og sundhedsudvalg, i en pressemeddelelse.
- Kommunerne har et stort ansvar for at skabe de rammer for borgerne, der skal til, så det bliver let at leve sundt. Sundheden skal ind i daginstitutioner og skoler, i kommunens indsatser til ældre, ledige, handicappede og psykisk syge, i fritidstilbuddene og i den fysiske planlægning, siger Anny Winther.
Men selv om hun hilser pakkerne velkomne som inspiration for kommunernes arbejde, så skal regeringen ikke forvente, at anbefalingerne gør arbejdet alene:
- Der er fortsat brug for, at staten træder til med reguleringsmæssige tiltag, der har effekt på sundheden og understøtter monitorering og forskning i forebyggelse, siger Anny Winther.
tsp
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.