dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
DK Debat

Kommissionsformand: Det er nu vi skal fremtidssikre sundhedsvæsnet

Det har ikke været nemt at lave de anbefalinger, der tirsdag offentliggøres, fortæller kommissionsformand.
11. JUN 2024 6.16

Det er en spændt Jesper Fisker, der ser frem mod, at Sundhedsstrukturkommissionen tirsdag klokken 13 kommer med sit bud på fremtidens sundhedsvæsen.

Som kommissionens formand ser han frem til, hvordan offentligheden og politikerne modtager anbefalingerne.

- Sundhed er måske det, der fylder mest for os alle sammen som danskere, så derfor er der en rigtig stor opmærksomhed om det. Jeg glæder mig til, at det bliver debatteret bredt, og til at politikerne overtager vores anbefalinger og forslag, siger han.

Vigtigt arbejde

Sundhedsstrukturkommissionen blev nedsat af regeringen i marts 2023. Det seneste års arbejde har været svært, hårdt, utroligt spændende og fremfor alt vigtigt, fortæller Jesper Fisker.

- Hvis vi skal fremtidssikre sundhedsvæsnet, så er det nu, vi skal gøre det. At være med til at komme med nogle bud på, hvordan man gør det, er virkelig spændende - og også virkelig svært. For hvis det var nemt at løse, så havde vi nok løst det for år tilbage, siger han.

Forud for kommissionens anbefalinger løfter Jesper Fisker sløret for, hvilke udfordringer det danske sundhedsvæsen står overfor i fremtiden - og hvad der skal løses, hvis danskerne fortsat skal have den bedst mulige pleje.

- Vi har generelt et rigtig godt sundhedsvæsen i Danmark. Det er et vigtigt og et godt udgangspunkt. Men vi har også et sundhedsvæsen, som ikke er tilstrækkeligt gearet til at håndtere de patienter, der kommer i fremtiden - det vil typisk være ældre patienter og multisyge, kroniske patienter med mange kontakter til sundhedsvæsenet. De udfordringer kan vi ikke håndtere i et specialiseret sundhedsvæsen, siger han.

Fokus på primært sundhedsvæsen

Derfor peger kommissionen på, at det primære sundhedsvæsen - som er udenfor, men i tæt samarbejde med sygehusene, hvor de praktiserende læger og kommunerne spiller en nøglerolle - skal mere i fokus.

Regeringen vil på baggrund af anbefalingerne komme med et sundhedsudspil senere på året.

Hvordan regeringen modtager kommissionens forslag, er aldrig til at vide, påpeger Jesper Fisker.

- Det er desværre en erhvervsrisiko, når man deltager i et kommissionsarbejde, at man ikke ved hvordan det vil blive modtaget, siger han og tilføjer, at de i kommissionen har gjort deres arbejde, så godt som de overhovedet kunne.

- Men jeg oplever, at der er en enighed om, at vi har en unik chance for at gøre et godt sundhedsvæsen fremtidssikret, siger han.


/ritzau/

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.