dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
DK Debat
Kommission vil have flere ufaglærte i sundhedsvæsnet
Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) kigger med fra første række, mens Søren Brostrøm, der er formand for Robusthedskommissionen, præsenterer kommissionens anbefalinger.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Kommission vil have flere ufaglærte i sundhedsvæsnet

Robusthedskommissionens formand vurderer, at anbefalinger for nogle borgere vil føles som serviceforringelser.

Flere skal tage ydervagter, flere skal op i tid, sygeplejersker skal overtage lægeopgaver, og flere ufaglærte skal hentes ind i et forsøg på at fastholde personale. Det anbefaler Robusthedskommissionen blandt andet om fremtidens sundhedsvæsen, fremgår går det af anbefalingerne, som mandag er blevet offentliggjort.

- Vi er nødt til at gøre noget. Det er en brændende platform, siger kommissionens formand, Søren Brostrøm, på et pressemøde mandag.

Han og kommissionen har set på, hvordan der sikres mere personale og mere tid til kerneopgaven i sundhedsvæsnet. En anbefaling lyder også på, at ikke alle syge og ældre skal have samme tilbud. Eksempelvis i et kræftforløb, hvor der ifølge kommissionen skal være borgere, der som et alternativ til et kontrolbesøg på et hospital vil skulle klare sig med digitale løsninger hjemmefra.

Vil føles som serviceforringelser

Brostrøm, der er tidligere direktør for Sundhedsstyrelsen, har i et interview med Jyllands-Posten inden præsentationen udtalt, at hvis anbefalinger bliver fulgt til dørs, så vil der være borgere, der vil føle det som serviceforringelser. Samlet set er kommissionen kommet med 20 anbefalinger.

- Vi kommer med anbefalinger til noget, der ikke kan vente. Vi vil gerne have, at vores anbefalinger kommer ud at arbejde, siger Brostrøm på et pressemøde, hvor anbefalingerne præsenteres.

- Vores fokus har været på robusthed og at komme med anbefalinger til at løse udfordringer. Ikke kun på kort sigt, men også med det lange lys på, siger han.

Brostrøm siger, at det overordnet handler om, hvordan "vi får flere medarbejdere, eller hvordan de medarbejdere vi har, får mere tid til kerneopgaven".

- Noget af det her vil kræve upopulære beslutninger fra politikernes og arbejdsmarkedets parters side, siger han.

Flere kommissioner på sundheds- og ældreområdet

Sundhedsvæsnet er i den grad under lup i disse tider, hvor historier om diverse udfordringer hober sig op. Foruden Robusthedskommissionen findes der en Lønstrukturkomité. Den kom med sin rapport inden sommerferien.

Komitéen blev nedsat efter en mere end to måneder lang strejke blandt sygeplejerskerne i 2021. Og den fik til opgave at analysere lønstrukturerne og lønudviklingen i den offentlige sektor. Sygeplejerskerne er ikke blandt de faggrupper, der har brug for at få højere løn, lød det i rapporten.

Desuden findes der en Sundhedsstrukturkommission. Den skal blandt andet kigge på, hvordan sundhedsvæsnet skal indrettes med de demografiske forandringer, hvor flere borgere får behov for pleje og behandling. Arbejdet forventes færdigt i foråret 2024.


/ritzau/

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.