
KØBENHAVN: Langt de fleste seksuelle overgreb sker blandt personer, der kender hinanden i forvejen. I uge 15 lancerer Københavns Kommune en anti-voldtægtskampagne mod victim blaming i samarbejde med Rigshospitalets Center for Seksuelle Overgreb og Københavns Politi.
Formålet er, at flere voldtægtsramte får mod på at henvende sig til politiet og Center for Seksuelle Overgreb. Derudover er kampagnens formål at bearbejde københavnernes holdning til, at voldtægt skulle være selvforskyldt, såkaldt 'victim blaming'. En ny undersøgelse viser nemlig, at hver syvende dansker mener, at voldtægt er selvforskyldt.
- Kun en brøkdel af de voldtægter, som finder sted, meldes til myndighederne. Det er der sikkert flere årsager til, men de fleste fagfolk er enige om at skamfølelse, frygt for ikke at blive troet på og myten om at man selv har 'lagt op til det' er blandt de tungtvejende, siger Charlotte Lund, sundhedsordfører for Enhedslisten.
Det handler især om de unge
Foruden at nå den brede offentlighed og bearbejde holdninger, ønsker kampagnen specifikt at nå unge mellem 15 og 25 år, da problemet er særligt stort blandt denne aldersgruppe.
Den største gruppe, der udsættes for voldtægt i Danmark, er kvinder i alderen 15-19, men også mænd, børn og ældre mennesker fra plejehjem opsøger traumecentrene på fx Rigshospitalet på grund af voldtægt. I omkring en fjerdel af disse sager er gerningspersonen ukendt, der er tale om en overfaldsvoldtægt. I de resterende sager er der tale om at krænkeren er en bekendt til eller partner med den krænkede.
Kampagnen starter i uge 15 efter påskeferien og kører i de efterfølgende uger. Via plakater, flush ads, postkort/GoCards og en række andre kampagneelementer, kommer budskabet ud til københavnerne på busser, skoler, ungdomsuddannelser/tekniske skoler, Borgerservicecentre, biblioteker, pressen, caféer, fitnesscentre og på de sociale medier.
Det Kriminalpræventive Råd skønner at der årligt begås omkring 3.000-4.000 voldtægter i Danmark. Af dem bliver kun en omkring 1.000 registeret af enten traumecentre, skadestuer eller offerrådgivninger. Ifølge Flemming Balvig, professor i retssociologi, bliver under halvdelen af disse - omkring 440 i 2013 - anmeldt til politiet. Og omkring halvdelen af disse - 240 - endte i en sigtelse.
Antallet af falske voldtægtsanmeldelser vurderes til at være på omkring syv pct. - til sammenligning er andelen af falske anmeldelser for forsikringssvindel på 12 pct. Ifølge kommunen ser det ud som om at situationen forværres i disse år. Ifølge center for seksuelle overgreb på Rigshospitalet er andelen af kvinder, der forsøgte at anmelde en voldtægt, men blev afvist, over fire år steget fra 2 pct. til 6,6 pct.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.