
Avisen Politiken har kørt en række artikler om, at ni ud af 23 tilbud til hjerneskadede mennekser er lukket siden 2009, fordi kommunerne i stigende grad overtager genoptræningen.
- Det er kvaliteten, der er afgørende, og vi anerkender, at der er borgere med hjerneskade, som har behov for et specialiseret tilbud. Det er kommunernes ansvar at sikre dette. Og kommunen bør inden for en uge have kontaktet borgeren og givet borgeren en plan for det kommunale forløb, siger Anny Winther (V), der er formand for KL's social- og sundhedsudvalg og borgmester i Rebild Kommune.
Mange kommuner arbejder for at integrere hjerneskadetilbuddene med beskæftigelsesindsatser og øvrige sociale tilbud i borgernes nærmiljø, ligesom mange kommuner har udviklet nye tilbud og opbygget kompetencer på hjerneskadeområdet i samarbejde med andre kommuner. Derfor er det en naturlig udvikling, at nogle af de gamle hjerneskadetilbud er lukket ned.
- Det vigtige er, at kommunerne har adgang til de rette kompetencer, så borgerne kan få et ordentligt tilbud. Om det så er gennem egne tilbud, eller vi samarbejder med nabokommuner eller specialsygehuse, er ikke det afgørende, siger Anny Winther.
Der er allerede nu flere mellemkommunale tiltag, som sikrer fortsat specialiseret rehabilitering, ligesom mange kommuner har aftaler med specialiserede centre om hjerneskaderehabilitering. Men det er vigtigt, at alle kommuner har en plan, der sikrer adgang til specialister.
KL og kommunerne er derfor i gang med at afdække og sikre det fremtidige behov for bistand fra specialiserede tilbud. KL er samtidig i gang med at afdække, hvad det er for indsatser, de enkelte specialiserede tilbud yder, og KL arbejder med en model, som i højere grad sikrer driften af de mest specialiserede tilbud.
- KL kommer med et udspil i slutningen af september, som vil indeholde en række anbefalinger til, hvordan kommunerne kan sikre hjerneskaderehabilitering af høj kvalitet, siger Anny Winther.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.