dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
DK Debat
Jobcenter vil nu spørge ind til sygemeldtes livstilsvaner
Kommunen har kunnet tilbyde sundhedscoachingsamtalerne siden årets begyndelse. (Arkiv foto)
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Jobcenter vil nu spørge ind til sygemeldtes livstilsvaner

14 sagsbehandlere i Furesø er blevet uddannet i at kunne give sundhedscoachende samtaler til sygemeldte borgere - om ryge-, alkohol- og kostvaner.

FURESØ: Som en de første kommuner i landet har Furesø uddannet 14 sagsbehandlere til at kunne give sundhedscoachende samtaler til sygemeldte borgere. Formålet er, at langtidssygemeldte borgere i højere grad skal hjælpes med at blive raske, oplyser kommunen. 

Leder af sygedagpengeområdet Lasse Michaelsen mener, at det er vigtigt at en sagsbehandler kan imødekomme og hjælpe borgeren på områder, der kan have påvirkning på den enkeltes sygemelding - andre områder, end de hidtil har kunnet. 

- Jeg har en forhåbning om, at borgerne går herfra med noget meningsfyldt. Det er ikke, fordi det, vi gør i dag, ikke er meningsfuldt, men nu tilbyder vi at kigge bredere på borgernes liv. Så borgerne får en oplevelse af, at der bliver løftet andre ting ind i samtalen, og at vi ikke kun ser isoleret på fx den brækkede arm, eller hvordan vi hurtigst muligt kan få borgeren tilbage i arbejde, siger han til DK Nyt. 

Det er frit op til borgeren, om vedkommende vil takke ja eller nej til samtalerne. Lasse Michaelsen påpeger dog, at kommunens frygt for, at borgerne ville blive stødt over at få tilbuddet, ikke er blevet bekræftet. 

- Jeg har endnu ikke oplevet, at tilbuddet er blevet mødt negativt af borgerne. Så det tegner jo meget godt, siger han. 

Uddannelse af personalet

Kommunen har i et samarbejde med et eksternt firma kunnet uddanne de 14 medarbejdere. Uddannelsen har strakt sig over ét år med i alt 15 undervisningsdage. Derudover har hver enkelt sagsbehandler også fået en individuel halv times samtale med underviseren, hvor sagsbehandleren skulle reflektere over sine egne livstilsvaner.

Selvom uddannelsesforløbet med Lasse Michaelsens egne ord har været "meget dyrt", så ser han det ikke som en omkostning men nærmere en investering i fremtiden og beskæftigelsen.

- Jeg ser det ikke som en omkostning. Jo, omkostningen er en masse tid, men i sidste ende er det en investering for borgernes sundhed og fremtidige arbejdsliv, siger han.

Tiltaget er en del af kommunens 2030 sundhedsmål, som blandt andet inkluderer, at kommunen vil være et bedre sted for borgerne at bo, arbejde og leve i. De sygemeldte borgere har siden årets begyndelse kunnet få tilbudt de sundhedscoachende samtaler. 

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.