HOVEDSTADEN: For fire måneder siden indviede Region Hovedstaden det specialdesignede blodprøveanlæg på det centrale Elektive Laboratorium (RHEL) i København. Det fuldautomatiske apparat skulle fremover spare regionen 10 mio. kr. om året. Imidlertid har regionen vedtaget budgettet for 2015, der indebærer en lukning af hele laboratoriet.
Ved at lægge analysearbejdet af blodprøverne tilbage til hospitalerne kan regionen nemlig spare 40 mio. kr. årligt. Men det har ikke været muligt for Ingeniøren at få svar på, om regionen stadig skal afdrage det nye blodprøveanlæg, som nu bliver til overs, skriver avisen.
Det undrer administrationschefen Niels Mosbæk fra RHEL. Han har bedt regionen om en nærmere uddybning af, hvordan lukningen kan generere de 40 mio. kroner.
- Vi har endnu ikke fået svar. Derfor ved jeg heller ikke, om investeringen i det nye blodprøvebånd er medregnet, når det fremover skulle spare laboratoriet omkostninger for 10 mio. kr. om året, men som nu skal væk igen, siger Niels Mosbæk til Ingeniøren.
Bygger på et skøn?
Også regionsrådsmedlem Lise Müller (SF) beder om en uddybning af, hvordan besparelsen på de 40 mio. kr. er fremkommet.
Region Hovedstadens Center for Økonomi svarer i et bilag, at en tredjedel af beløbet opnås ved at lade den ledige kapacitet på hospitalerne overtage analyseopgaverne fra RHEL. De resterende to tredjedele af besparelsen på 40 mio. kr. ‘forventes opnået ved mindreudgifter på administrative støttefunktioner, huslejeudgifter vedr. adressen i Pilestræde mv.'
Ved Ingeniørens henvendelse til regionens embedsværk er det heller ikke lykkedes at komme nærmere svaret på, hvorvidt og hvordan det nye blodprøveanlæg er inkluderet i de forventede besparelser, da de 40 mio. kr. er beregnet på skøn uden en nærmere analyse.
- Hvis de ti millioner er medregnet i besparelsen ved nedlukningen, er det jo helt afgørende, at det nye bånd kan genanvendes et andet sted, siger Lise Müller, der er formand for regionens it- og afbureaukratiseringsudvalg.
Hun var med til indvielsen af det fuldautomatiske anlæg på RHEL i juni og har nu bedt regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) om at opklare, hvornår beslutningen om at investere i den nye teknologi blev truffet, hvad det har kostet, og om regionen fortsat er forpligtet til at betale den ti-årige afdragsaftale, såfremt anlægget ikke kan bruges på et andet hospital.
Anskaffelse af apparatur ikke medregnet
Det er en analyse foretaget af Cowi i september 2013, som ifølge Region Hovedstaden var første skridt i beslutningen om at lukke laboratoriet i Pilestræde. I de økonomiske beregninger tager Cowi imidlertid forbehold for, at det kun er RHEL, som har foretaget en fordeling af alle relevante direkte og indirekte omkostninger i forbindelse med prøvetagning og analyse.
I forbeholdet står, at det for hospitalerne ikke er muligt økonomisk at adskille håndteringen af praksisprøver fra de, der relaterer sig til ambulante og indlagte hospitalspatienter. Ligeledes er det vanskeligt for hospitalerne at opgøre udgifter til drift og bygninger for deres egne laboratorier, da det ligger som en fællesudgift for det samlede hospital.
Samtidig understreger Cowi, at udgifter til anskaffelse af apparatur ikke alle steder er medregnet på grund af forskellige finansieringsmåder.
rp
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.