KØBENHAVN: En ny undersøgelse af effekten af indsatsen på centrene i København kommer samtidig med, at kommunerne generelt kritiseres for at håndtere deres sundhedsopgaver for dårligt i kølvandet på kommunalreformen, hvor kommunerne fik tildelt ansvaret for forebyggelse og genoptræning.
Det er således kun få kommuner, der er kommet så langt som København, der etablerede det første forebyggelsescenter tilbage i 2005 og efterfølgende har oprettet centre i næsten alle bydele, skriver Berlingske.
Diabetesforeningen mener, at de gode erfaringer 'forhåbentlig kan være et godt eksempel til efterfølgelse i andre kommuner.'
- Mange steder har det været svært at få indsatsen op at stå, fordi man har skullet finde ud af, hvad der virker, og hvad der ikke virker. Men nu kan man se, at det virkeligt batter noget, når man griber det an som i København. Man har formået at få folk til at ændre adfærd og fastholde forbedringerne over en periode. Det er meget flot, siger adm. direktør i Diabetesforeningen, Henrik Nedergaard.
Københavns Kommune har fem forebyggelsescentre, der tilbyder borgere med diabetes, hjertetsygdomme og rygerlunger (KOL) et halvt år langt forløb med fysisk træning to gange om ugen, kostvejledning, madlavningskurser, hjælp til rygestop samt undevisning i, hvordan man kan leve et godt liv med en kronisk sygdom.
lcl
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.