KØBENHAVN: 2015 var det første år, hvor København som foregangskommune tilbød stressramte borgere gratis kurser i håndtering af stress. Men ifølge den evalueringsrapport, der er lavet på baggrund af det første år med ordningen, når hjælpen ikke ud til dem, der har mest brug for det, skriver Avisen.dk.
For 43 pct. af de over 100.000 københavnere, som ifølge en undersøgelse fra Region Hovedstaden har et højt stressniveau, er erhvervsfagligt uddannede. Men de udgør kun 20 pct. af dem, der blev indfanget af kommunens stressklinikker i 2015. Der er også en kønsmæssig skævhed i patienterne på stressklinikkerne, hvor der er klart flest kvinder.
Sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune Ninna Thomsen (SF) erkender, at det er et kæmpe problem, at tilbuddet ikke rammer dem, der har behov for det. Og det problem vil hun nu forsøge at løse.
- Den store ulighed i sundhed, vi har, handler i høj grad om, at der er personer med faglige eller ingen uddannelse, som ikke bruger de tilbud, der er. Det gør til gengæld personer med mellemlang og lang uddannelse, siger hun til Avisen.dk.
I forhold til stressklinikkerne har der været lagt op til, at det er de praktiserende læger, som skal henvise patienter, der er truet af stress. Nu vil Ninna Thomsen undersøge, om noget er gået galt i lægekonsultationerne.
- Får lægerne ikke spurgt mændene, eller kommer de slet ikke til lægen med deres problemer? Jeg kan godt have en mistanke om, at de slet ikke går til deres læge, selv om de oplever problemer med stress, siger hun til Avisen.dk.
Nu ventetid
Sundheds- og omsorgsborgmesteren overvejer, om der skal laves et stresshåndterings-tilbud i samarbejde med de faglige organisationer, der repræsenterer mændene.
91 pct. af de 265 borgere, der gennemførte stressforløbet i 2015, har ifølge evalueringsrapporten oplevet et fald i deres stressniveau. Ordningen har i det hele taget udviklet sig til så stor en succes, siden den slog dørene op i maj 2015, at der i dag er seks måneders ventetid på at komme til.
De har indtil nu kostet 5,8 mio. kr. om året, men en ekstra bevilling på knap 4 mio. ved de netop overståede budgetforhandlinger skal ifølge Nina Thomsen være med til at nedbringe ventetiden i 2017, så der ikke er borgere, som får det værre i ventetiden. Også i de følgende tre år bliver der tilført stressklinikkerne ekstrabevillinger.
dc
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.