DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Heunicke får en politisk næse for at holde på informationer i minksag

Endnu en politisk næse er havnet hos sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) får en politisk næse i sag om regeringens strategi for håndtering af coronasmittede mink. Det bekræfter Peder Hvelplund, der er sundhedsordfører for regeringens støtteparti Enhedslisten, efter et samråd om minksagen torsdag.

Det politiske flertal bag næsen er Enhedslisten, SF og blå blok. I første omgang var SF ikke en del af flertallet, men torsdag aften meddelte SF, der ligeledes er et støtteparti til regeringen, at det bakker op om næsen.

- Det er klart, at konklusionen er, at vi bliver nødt til at udtrykke kritik af den håndtering, der har været af dette forløb, siger Hvelplund.

Det er ikke første gang, at Heunicke får en næse i forbindelse med coronakrisen. Tilbage i juni var han en af tre ministre, der fik en næse i sagen om Danmarks tilbud om ældre respiratorer til Italien.

Næsen får ingen konsekvenser for Heunicke. Han bliver ikke væltet, lyder det fra Enhedslisten. Formelt modtager Heunicke først næsen i næste uge i forbindelse med et udvalgsmøde i Sundheds- og Ældreudvalget.

Allerede inden samrådet skrev Hvelplund på Twitter, at ministeren var tæt på at få en næse. Så Heunicke er næppe overrasket over udfaldet.

"Ministeriets opgave"

Enhedslisten har længe kritiseret regeringen for at have handlet for langsomt i minksagen. Blandt andet i forhold til information om mutationer i mink, hvilket var til fare for coronavaccine. Og støttepartiet spillede en hovedrolle, da Mogens Jensen (S) blev væltet som fødevareminister. Mogens Jensen gik af som minister i sidste måned.

I den konkrete sag var Heunicke 22. september advaret om mutationsproblemet og den potentielle fare for folkesundheden. Men den information blev ikke med det samme sendt videre til Folketinget.

- Det er vigtigt at få sendt et signal om, at så væsentlige oplysninger, der har konkret betydning for folkesundheden i Danmark, at når de havner på ministerens bord, skal de naturligvis videregives til covid-19-følgegruppen og Folketinget, siger Hvelplund.

Heunicke siger selv:

- Der er ingen tvivl om, at Folketinget skal have vigtige informationer i tide. Og jeg har bestræbt mig på at informere Folketinget, så snart der har været risikovurderinger, der lå på mit bord og så givet dem videre.

På samrådet sagde Heunicke, at det var Miljø- og Fødevareministeriets opgave at orientere Folketingets partier om problemet med mutationer i mink.

Ritzau