DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Halvt så mange vaccinedoser som lovet i denne uge
Der er færre vaccinedoser end ventet fra Pfizer/BioNTech til Danmark i uge 3.
Foto: Hatim Kaghat, Ritzau Scanpix

Halvt så mange vaccinedoser som lovet i denne uge

Ombygning af vaccinefabrik giver midlertidig nedgang de kommende uger. Op mod 50.000 færre vaccinerede personer i 1. kvartal.

Danmark modtager i denne uge kun halvt så mange doser som forventet af coronavaccinen fra Pfizer/BioNTech, oplyser Sundhedsstyrelsen. Der vil blive leveret 35.100 doser, som fordeles til regionerne efter befolkningstal.

De færre doser end lovet begrundes med ombygning af den fabrik i Belgien, som producerer vaccinerne, så den i fremtiden kan øge produktionen.

Ombygningen en kortvarig nedgang i leveringen til Danmark, også i de næste ugers leverancer. Alt i alt vil Danmark i første kvartal få ti pct. færre doser end planlagt af Pfizer/BioNTechs vacciner.

Det svarer til op mod 50.000 færre vaccinerede personer, oplyser Statens Serum Institut. Det betyder, at der skal prioriteres skarpere end hidtil i vaccinationerne, siger Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm.

- Vi holder fast i den prioriteringsrækkefølge, vi allerede har fastlagt. Vi prioriterer derfor at tilbyde andet stik til de borgere på plejehjemmene, som blev vaccineret i uge 52 og 53, oplyser han. Der bliver heller ikke flere i personalegrupperne, som kan få første stik lige nu.

Coronavaccinen fra Pfizer/BioNTech er en af blot to, der er godkendt til brug med covid-19 i EU. Den anden er fra amerikanske Moderna, som ikke leverer doser til Danmark i denne uge.

Ny vaccine skal forhåndsdistribueres

Endnu en leverandør, AstraZeneca, har en vaccine på vej til godkendelse, og den vil regeringen have distribueret allerede inden godkendelse, så den er klar til brug straks efter, oplyste statsminister Mette Frederiksen (S) efter partilederdebatten i Folketinget tirsdag.

- Vi har infrastrukturen på plads i Danmark, men vi har ikke vacciner nok. Derfor sender jeg i dag et brev til EU-Kommissionen og rådsformanden sammen med mine kolleger i Tjekkiet, Grækenland og Østrig. Vi foreslår, at man begynder at distribuere vaccinerne fra AstraZeneca allerede nu, sagde Mette Frederiksen.

Hun understreger, at den nye vaccine ikke vil blive taget i brug før den er godkendt. Det, håber man, sker 29. januar.

Lederne af Folketingets partier er onsdag indkaldt til et virtuelt møde om status på vaccinationer.

Ritzau