dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
doi
Foto: Polfoto
Kommunen vil have nedbragt antallet af aborter og tilbyder derfor nu gratis prævention til unge kvinder
30. MAJ 2014 11.20

HALSNÆS: Som den første kommune i landet vil Halsnæs tilbyde unge kvinder gratis prævention i form af spiral, kondomer og p-piller. Projektet skal nedbringe antallet af unge mødre og antallet af uønskede graviditeter, da kommunen pt har en af landets højeste abortfrekvenser.

Projektet i Halsnæs er efter svensk forbillede, der har vist at gratis prævention særligt til de 19-24-årige kan halvere antallet af uønskede graviditeter, hvis det vel at mærke følges op af ordentlig information og rådgivning.

- Vi forventer, at udgifterne bliver modsvaret af besparelser på længere sigt. Uønskede graviditeter kan jo have stor betydning for den unges tilknytning til uddannelse og arbejdsmarkedet, siger Jan Dehn, familiechef i Halsnæs.

De unge skal ikke på kommunen
Rent praktisk foregår udleveringen af præventionen ved, at de unge kvinder henvender sig hos Ungdomsmodtagelsen og får udleveret kondomer eller en recept på p-piller eller spiral, som de kan hente på apoteket, mens regningen bliver sendt til kommunen. Jan Dehn fortæller til dknyt, at det for mange unge er vigtigt, at udleverringen af prævention ikke foregår hos kommunen, men på mere neutral grund. Og der kommer ikke til at foregå nogen registrering af de unge, som bruger Ungdomsmodtagelsen.

Gabriela Rehfeld, der er forskningsjordemoder med speciale i sexologisk rådgivning og leder af Ungdomsmodtagelsen, fortæller at for en stor del af de unge kvinder er prisen på prævention tilsyneladende afgørende for uønsket graviditet.

- Selv om p-piller kan fås til 47 kroner for tre måneder, så er prioriteringen en anden, når man er i den aldersgruppe. På et tidspunkt snakkede jeg med en pige, som havde en p-pille-recept liggende på apoteket, men aldrig fik den hentet, fordi hun nåede at feste de 47 kroner op, inden det blev mandag, fortæller Gabriela Rehfeld til Politiken.

Sex og Samfund er begejstret
- Der er potentiale for en ganske stor effekt, for det kan være svært for mange unge at overskue, hvordan de skal forholde sig til deres seksuelle sundhed, og hvad der er op og ned i forhold til prævention, siger Anne Sofie Fraenkel, som er undervisnings- og kampagneleder hos Sex & Sundhed til DR Nyheder.

Kommunen forventer at udgifterne til prævention til ligge i omegen af 75.000 til 125.000 kroner om året. De samlede udgifter til inititativet er endnu ikke klarlagt, men financieringen sker i et samarbejde mellem Region Hovedstaden, Halsnæs Kommune og forskningsenheden ved Frederiksberg Hospital.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dk-sundhed.dk/artikel/halsnaes-vil-have-sikker-sex

GDPR