DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Fynske læger taget i bedrageri for op mod 1,8 mio. kr.
Lægepar erkender bedrageri med faktureringer.
Foto: Ida Guldbæk Arentsen, Ritzau Scanpix

Fynske læger taget i bedrageri for op mod 1,8 mio. kr.

Det fynske lægepar erkender svindlen. Sundhedsjurist kalder sagen en af de groveste nogensinde.
18. APR 2021 13.10

Et ældre fynsk ægtepar har fået frataget retten til at drive privat lægepraksis, efter at Region Syddanmark har afsløret bedrageri med falske faktureringer for op mod 1,8 mio. kr. Regionsrådet ventes at tage stilling til en eventuel politianmeldelse på deres kommende møde 26. april. Det skriver TV2 Fyn.

- Jeg kan bekræfte, at vi desværre i øjeblikket har en sag med nogle læger, der har overfaktureret regionen. Det er dybt ærgerligt. Heldigvis er der meget få af den slags tilfælde, men jeg ser meget alvorligt på det. Det er skatteborgernes penge, og derfor forfølger vi også den type af sager hele vejen. Jeg bliver selvfølgelig forarget, siger Bo Libergren (V), formand for Udvalget for det nære sundhedsvæsen, men afviser at gå mere i detaljer.

Lægeparret har erkendt bedrageriet, og der indgået et forlig på 1,1 mio. kr., som parret skal betale tilbage. Selvom de også har fået frataget retten til at drive lægepraksis, er de ikke blevet frataget deres lægeautorisation. Hvis parret politianmeldes, og der falder dom, lyder strafferammen fra bødestraf og op til otte års fængsel.

Én medarbejder fører kontrol på fuld tid

Ifølge TV2 Fyn har bedrageriet haft form af, at telefonkonsultationer er blevet faktureret som fysiske eller videokonsultationer, da de har en højere takst. Derudover er der fundet eksempler på, at der er blevet taget betaling for falske ydelser på cpr-numre på pårørende til patienter.

Årligt afregner regionen 4,5 mia. kr. for ydelser af praktiserende læger. Aflønningssystemet er baseret på tillid til lægerne. Ifølge Bo Libergren, ville det kræve langt flere ansatte, hvis der skulle være et kontrolbaseret system i stedet for statistikkontrol og stikprøver som nu. Regionen ønsker så lidt administration som muligt og har én fuldtidsmedarbejder til at føre kontrollen.

Ifølge Kent Kristensen, der er sundhedsjurist fra Syddansk Universitet, gør det høje beløb på 1,8 mio. kr. sagen til en af de groveste nogensinde. Overfor TV2 Fyn udtaler han, at der er meget få sager, og at det er en af de allerstørste, hvis man sammenligner, med dem man kender.

mh