Har du svært ved at få rejsning? Er du bekymret for dit udsende? Eller har du problemer med vennerne eller økonomien? Den slags oplysninger har praktiserende læger i årevis indberettet til en landsdækkende database uden først at spørge patienterne om lov. Men det er ulovligt, vurderer flere jurister med speciale i sundhedsret over for DR P1's Orientering i dag.
- Man kan se, at der sker en fuldstændig generel indberetning af utrolig mange forskellige diagnoser til den database. Det vil sige, det omfatter alle patienter, der er i kontakt med deres praktiserende læge, siger professor i sundhedsret ved Københavns Universitet, Mette Hartlev.
Fra 1. september i år er de praktiserende læger blevet pålagt ved lov at kode deres patienters diagnoser ind i den elektronisk journal inden for otte sygdomsområder, bl.a. diabetes og depression. Fra lægens computer hentes oplysningerne automatisk over i den store database. Men mange læger har længe kodet langt flere oplysninger om deres patienter end de otte afgrænsede folkesygdomme. Omkring halvdelen af de praktiserende læger koder mindst 70 procent af de kontakter, de har med deres patienter. Det er koder, der fortælle om både sygdom, sociale forhold, misbrug, osv.
pv
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.