
NORDJYLLAND: Det lyder som noget fra en science fiction film fra 1970'erne: En blodprøve bliver med raketfart skudt af sted fra den ene ende af byen til den anden. Men der er ikke så meget science fiction over det forslag, som skal behandles af Region Nordjylland i dag. Her skal man nemlig i forretningsudvalget diskutere, om der skal gives penge til at oprette et underjordisk rørpostsystem mellem Aalborg Universitetshospitals to afdelinger i nord og i syd. Det fortæller DR Nordjylland.
Annebirthe Bo Hansen, overlæge på afdelingen for klinisk biokemi, har stået i spidsen for forslaget, og ifølge hende kan man spare penge ved at indføre systemet.
- Der er en stor økonomisk fordel ved det her. Vi bruger i dag taxa til vores akutte kørsel med prøver, hvor svarene haster. Den taxaregning vil vi undgå fremover, siger hun.
Der bliver daglige sendt 1000 blodprøver mellem de to afdelinger. Selvom der kan spares penge på systemet, så er det vigtigste for Annebirthe Bo Hansen den dyrebare tid, som kan spares. Turen med taxa kan nemt tage 30 minutter, men med et rørpostsystem vil den 1,3 km lange tur kun tage to minutter.
- De patienter, som ligger på Nord er blandt andet fødende kvinder og nyfødte børn. Her kan et hurtigt svar på en blodprøve have stor betydning. Det kan være akutte situationer, hvor der skal handles hurtigt, siger Annebirthe Bo Hansen til DR Nordjylland.
Under transporten kan der også ske fejl. Det er sket før, at en bunke kasser med blodprøver er væltet. På Aalborg Universitethospital Syd har man allerede et internt rørsystem, som hedder Tempus 600. På systemet er der en afsenderstation og en modtagerstation og mellem de to går en tynd rørledning på fire centimeter. Her bliver prøverne sendt af sted med lufttryk. Hvis forslaget om en rørledning mellem de to sygehuse gennemføres, bliver det efter samme princip, bare i større skala. Der skal bores en underjordisk rørforbindelse mellem de to sygehuse. Man regner med, at det kommer til at koste 2,5 mio. kr. at anlægge rørledningen.
dc
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.