DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Forskere efter covid-19: Alle skoler bør have ventilationsanlæg

I årevis har forskere råbt op om dårligt indeklima i skoler og børnehaver. Corona har nu gjort behovet for ventilation endnu mere akut.

En lang række rapporter og studier har efterhånden dokumenteret, at dårligt indeklima i danske skoler og daginstitutioner går ud over børnenes trivsel og indlæring.

Med coronapandemien er endnu en trussel mod børnenes helbred blevet lukket ud i klasselokalerne, og det får nu flere forskere til at sende en opfordring om at få gjort op med det dårlige indeklima i danske institutioner. Det skriver Videnskab.dk.

- Vi har råbt op om dårligt indeklima i skolerne i de sidste ti år. Coronapandemien er bare endnu en ekstra god grund til at gøre noget ved problemet, siger Torben Sigsgaard, som er formand for Rådet for Sundt Indeklima og professor ved Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet, til Videnskab.dk.

Problemet er ifølge forskerne, at når luften i et klasselokale ikke skiftes ud med jævne mellemrum, kan der ophobe sig dårlig lugt, CO2 og eventuelle viruspartikler.

Automatisk anlæg er bedst

Forskerne påpeger, at den bedste løsning – både i forhold til indeklima og reducering af smitterisiko for corona – er at få installeret et system, som automatisk sørger for at skifte luften i lokalet ud.

Alternativt skal der med jævne mellemrum – cirka hver halve eller hele time – skabes gennemtræk i klasselokalet, lyder anbefalingen fra forskerne. 

- Igennem sommeren har det været nemt bare at lade vinduerne stå åbne. Men nu nærmer vi os efterår og vinter, og så er det ikke sikkert, at alle er lige begejstrede for at have gennemtræk hele tiden, siger Per Heiselberg, som er professor ved Institut for Byggeri, By og Miljø på Aalborg Universitet, til Videnskab.dk.

Kan smitte gennem luften

Udluftning og ventilation er på det seneste rykket højere op på dagsordenen i forhold til bekæmpelse af corona, idet flere sundhedsmyndigheder nu har anerkendt, at coronavirus muligvis kan smitte gennem luften.

- Vi har efterhånden fået en række indikationer på, at coronavirus også kan overføres ved luftbåren smitte og blive hængende i luften i flere timer. Så derfor er det vigtigt at sørge for et ordentligt luftskifte, når man opholder sig indendørs, så man kan reducere smitterisikoen, siger Torben Sigsgaard og understreger, at den vigtigste forebyggelse fortsat er at følge myndighedernes anvisning om at holde afstand og god håndhygiejne.

Efter først at have afvist luftbåren smitte anerkendte Verdenssundhedsorganisationen WHO i juli i år, at visse udbrud på restauranter, fitnesscentre og korøvelser indikerede, at luftbåren smitte måske alligevel kunne være muligt: "Særligt i indendørs omgivelser med dårlig ventilation," lød det i en opdatering fra WHO i 9. juli 2020.

- Det var først i sommer, at myndighederne meldte ud, at smitteoverførsel måske også kan ske gennem luften. Så derfor har ventilation ikke ligget så højt på dagsordenen før nu. Det har været en erkendelsesproces, men nu står vi helt klart et sted, hvor vi bør tage hensyn til ventilation for at reducere smitterisikoen, siger professor Per Heiselberg.

Dårligt indeklima i hvert andet klasseværelse

Selvom spørgsmålet om luftbåren smitte med coronavirus fortsat er omdiskuteret, mangler der ingen evidens for, at landets skoler kan have gavn af et opgraderet indeklima. 

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) har siden årtusindskiftet lavet målinger i mere end 2.000 danske klasseværelser.

De har blandt andet vist, at indeklimaet – heriblandt udluftning – var for dårligt i mere end halvdelen af dem.

ak