dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
DK Debat
Forældre stemmer stort set altid ja til hjemmelavet mad i institutioner
I børnehaven Hylet, Rømersgade i København, serveres der varm mad til frokost.
Foto: Lars Krabbe, Ritzau Scanpix

Forældre stemmer stort set altid ja til hjemmelavet mad i institutioner

Hvert andet år skal daginstitutioner og kommuner bruge tid på at gennemføre afstemninger om madtilbud i dagtilbud – uden at det gør en forskel. Det viser en kortlægning, som Fagbladet FOA har lavet.

I 13 år har alle landets kommuner været forpligtet til, at de hvert andet år skal sørge for, at forældre til børn i vuggestuer og børnehaver stemmer om børnenes madordninger. Ifølge dagtilbudsloven skal de nemlig have mulighed for at tage stilling til, om de foretrækker en forældrebetalt madordning eller i stedet vil give deres børn madpakker med.

Den praksis er der nu en række kommuner, der sætter spørgsmål ved. Resultatet af de mange tusinde afstemninger er nemlig aldeles forudsigeligt. Det viser den gennemgang, som Fagbladet FOA har lavet på baggrund af aktindsigter i alle kommuner.

I institutioner med produktionskøkken stemmer forældrene gang på gang ja til madordningen. I institutioner, der kun har anretterkøkken, stemmer de nej – typisk på grund af utilfredshed med den mad, der kan leveres udefra.

Kun i ni tilfælde er det ifølge Fagbladet FOA sket, at forældrene i et dagtilbud har fravalgt madordningen – blot for at vende tilbage til den igen efter næste afstemning. Og i blot fem tilfælde har forældrene vekslet et ja til til et foreløbig permanent fravalg.

Overfor Fagbladet FOA giver både politikere og embedsmænd udtryk for, at afstemningerne er overflødige.

Ikke kigges over skulderen

- Det vil være fint, hvis kommunens medarbejdere i stedet kunne bruge tid og energi på opgaver, der styrker kernevelfærden, siger Martin Sikær Kristensen (S), formand for børne- og familieudvalget i Vejle, hvor forældre i alle dagtilbud gang på gang stemmer for den forældrebetalte madordning.
I Vesthimmerlands Kommune har dagtilbuddene kun anretterkøkkener. Her stemmer forældrene altid nej.

- Vi taler meget om frikommuner og afbureaukratisering, så det vil da være vældig fint, hvis det her er noget, hver enkelt kommune eller institution selv tager hånd om, siger Inger Nielsen (V), formand for Børne- og Familieudvalget i Vesthimmerland.

I København er mønstret det samme som i resten af landet. Her er der forældrebetalte madordninger i 94 procent af dagtilbuddene, og afstemningerne gentager sig selv igen og igen.

- I København kan vi godt selv administrere et madvalg, uden at nogen skal kigge os over skuldrene, siger børne- og ungdomsborgmester Jakob Næsager (K) til Fagbladet FOA.
Børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) ønsker ikke at kommentere sagen, men hans partifælle og ordfører på området, Astrid Krag, siger, at udsagnene fra både lokalpolitikere, embedsmænd og institutionsledere gør også 'indtryk' på hende:

- Jeg er med på, der er noget bureaukrati forbundet med ordningen, og jeg er meget åben for at se på, om vi kan gøre det smartere og bruge medarbejdernes tid bedre, når vi helt generelt samler op på erfaringerne i de to kommuner, hvor dagtilbud har været frisat, siger Astrid Krag.


ka

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.