dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
doi

Folketinget skal tage stilling til automatisk organdonation

Når danskerne fylder 18 år, skal de være organdonorer, medmindre de melder sig fra, lyder borgerforslag, som nu når folketingssalen
13. AUG 2018 5.57

Politikerne i Folketinget kommer snart til at skulle tage stilling til, om danske borgere automatisk skal være tilmeldt som organdonorer, når de fylder 18 år. Et borgerforslag om såkaldt 'formodet samtykke' har nemlig samlet de nødvendige 50.000 underskrifter, der betyder, at forslaget vil blive stillet som beslutningsforslag i Folketinget.

Forslaget går kort sagt ud på, at det nuværende donorsystem, hvor man aktivt skal tilmelde sig, skal vendes rundt. I stedet skal man aktivt framelde sig, hvis man ikke ønsker at være donor. Eller ens familie skal gøre det.

- Vi kan se, at vi ikke er for gode til at melde os som organdonorer i Danmark, siger Lasse Heidelbach, der er sekretariatschef for patientforeningen Organdonation - ja tak!

Han påpeger, at kun 22 pct. af danskerne er tilmeldt donorregistret. Mens 90 pct. går ind for organdonation.

- De sidste 20 år er det ikke lykkedes at få så mange til at tage stilling til organdonation. Derfor foreslår vi, at man indfører formodet samtykke, ligesom man har gjort i 25 andre lande.

32 danskere dør hvert år, mens de venter på et organ, oplyser Lasse Heidelbach. Hvis flere indgik i donorregistret, ville der være flere organer til rådighed, er rationalet bag forslaget. Hvor mange flere er svært at sige. I Spanien er der 48 organdonorer per million indbyggere. Mens det tilsvarende tal i Danmark nu er 15-17. 

Etisk råd har tidligere af omgange taget stilling til samme forslag, som nu skal behandles i folketingssalen, og her har man afvist det hver gang.


Ritzau

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dk-sundhed.dk/artikel/folketinget-skal-tage-stilling-til-automatisk-organdonation

GDPR