Siden 2001 er kræftdødeligheden faldet markant, samtidig med at flere kræfttilfælde konstateres. En dedikeret indsats har båret frugt, og nu skal behandlingsforskellene mellem regionerne udlignes, siger formanden for Danske Regioner, Bent Hansen (S).
Antallet af kræftdødsfald faldt i årene fra 2001 til 2013 med mere end 10 pct. fra 287 til 251 pr. 100.000 indbyggere. Det på trods af at antallet af nye kræfttilfælde i samme periode steg fra 515 til 588 pr. 100.000 indbyggere. Det viser tal fra Statens Serum Institut, beregnet af Danske Regioner.
- Det er en fantastisk nyhed for kræftpatienterne og deres pårørende og viser, at en kræftsygdom langt fra altid er en definitiv farvel og tak-diagnose. Vi har bragt os i en situation, hvor vores nabolande kan lære af den danske kræftbehandling og den måde, vi organiserer kræftforløbene på. Flere danske kræftpatienter overlever, og de venter kortere tid på bedre behandling. Det er stærkt, siger Bent Hansen.
Massive investeringer
Regionerne har de seneste år investeret massivt i kræftområdet og har blandt andet indkøbt den nyeste teknologi i form af strålekanoner og scannere. Samtidig er der nedsat regionale kræftstyregrupper, og igennem kræftpakkerne har kræftpatienter fået strømlinede behandlingsforløb.
Kræftområdet har desuden fået tilført midler fra Christiansborg, og regionerne har netop indgået en aftale med regeringen om 1,1 mia. kr. til kræftområdet for de næste fire år.
- Borgere og patienter skal måle sundhedsvæsenet og regionerne på de ydelser, der leveres, og derfor glæder det mig, at vi - regioner, Folketinget og ikke mindst det dedikerede sundhedspersonale - har kunnet gøre en forskel for en stor gruppe meget syge patienter, siger Bent Hansen.
Stadig noget at komme efter
- Men selvom den danske kræftbehandling har udviklet sig særdeles positivt, er der plads til forbedringer. Vi kan se, at der fra region til region fortsat er forskelle i både behandlingstider og behandlingskvalitet. Det er ikke godt nok, tilføjer Bent Hansen.
Derfor går Danske Regioner nu sammen med regionerne og Danske Multidisciplinære Cancer Grupper for at undersøge, hvorfor der er forskel på kræftbehandlingen fra region til region på konkrete områder, og hvad der kan gøres ved det.
Ønsket er at arbejde mere på tværs af regionerne for at sikre en ensartet behandling i hele landet.
mk
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.