DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger

2.479 nye smittede:
Flere dør med corona end i foråret

Mens antallet af nye smittede er stagneret, er flere indlagt, og flere dør.
28. DEC 2020 14.50
TEMA: Corona

Mens landets testcentre blev bestormet af danskere i dagene op til jul, hvor mange skulle være sammen med ældre familiemedlemmer, er besøgene dalet gevaldigt siden jul.

Således også mandag, hvor dagens tal fra Statens Serum Institut byder på 2.479 nye smittede. Det er flere end både lørdag og søndag, men klart færre end i ugen op til jul.

Til gengæld blev de fundet blandt 63.033 test eller kun halvdelen af, hvad det daglige testtal nåede op på for godt en uge siden.

Forventeligt er det vel også, at positivprocenten dalene op til jul, hvor mange uden symptomer lod sig teste for en sikkerheds skyld, og at den nu de seneste to dage har ligget på 3,9, hvilket er den hidtil højeste andel. 

Flere døde og indlagte

Mens de atypiske juledage kan gøre det svært at vurdere, om smittetallene er på vej op eller ned, er der ingen tvivl om, at de seneste ugers smittestigning er blodig alvor på sygehusene.

Det seneste døgn er der registreret 30 nye dødsfald med covid-19. Dødsfald registreres ofte med en dag eller tos forsinkelse, men en opgørelse over dødsfald pr. dato viser, at der i lørdags døde 25 med corona. Det hidtil højeste tal var 22 tilbage den 1. april.

Også antallet af indlagte er steget til 872. Det er 55 siden søndag og dækker over 125 nye indlæggelser minus udskrivninger og dødsfald.

Der er nu 113 indlagt på intensiv, herav 66 i respirator. 1. december var der "kun" 38 coronapatienter på intensiv.

Fordelt på kommuner er det nu Herlev, Vallensbæk, Albertslund, Brøndby og Ishøj, der har den højeste incidens. Med 722 i Herlev er det dog betragteligt under tallene for en uge siden, hvor Ishøj var over 1.000 i incidens.

13 kommuner har nu en incidens over 500, mens det for en uge siden var 28. Kun Læsø, Ærø, Samsø, Langeland, Ringkøbing-Skjern og Lemvig er under 100. 

Tallene fra Statens Serum Institut omfatter ikke de lyntest, der bliver lavet privat, men betalt af stat og regioner.

Dem blev der søndag lavet knap 23.000 af, og 714 af dem var positive. Det viser tal fra Falck, SOS International, Copenhagen Medical og Carelink. Det svarer til, at 3,11 pct. af lyntestene var positive.

Hos de private udbydere toppede antallet af test den 23. december med over 80.000 på en dag.

Lyntest er mindre pålidelige end de pcr-test, der bruges i det offentlige. Det er uvist, hvor mange der er gengangere i de to systemer, og derfor kan tallene ikke bare lægges sammen.

En undersøgelse ved TestCenter Danmarks teststed i Taastrup i disse dage skal forsøge at klarlægge, hvor pålidelige lyntestene er. Her vil alle, der har bestilt tid til podning, blive tilbudt en antigentest udover den bestilte PCR-test, oplyser seruminstitutttet. Målet er, at 4.000 personer vil blive undersøgt med begge test i løbet af fem dage.