
Færre sosu'er, sygeplejersker og læger bliver meldt til embedslægen mistænkt for misbrug af alkohol, narkotikan eller medicin, viser nye tal fra Sundhedsstyrelsen ifølge Avisen.dk.
For eksempel er antallet af mistænkte sygeplejersker næsten halveret siden 2010, hvor 49 blev meldt til embedslægen for misbrug af enten alkohol, narkotika eller medicin. I 2013 var tallet faldet til 28. Og tendensen blandt sosuer og læger er den samme. Men det er ikke ensbetydende med, at ansatte i hvide kitler lader pillerne ligge, lyder det fra flere eksperter.
- Jeg tror ikke, at sundhedspersonale adskiller sig fra befolkningen generelt. Når fem pct. af befolkningen har et misbrug, så er det også fem pct. af sundhedspersonalet, der har et, siger Marianne Gunst-Møller, der er afdelingsleder på Center for Misbrugsbehandling og Pleje i Københavns Kommune, til Avisen.dk.
Sygeplejerskernes fagforening Dansk Sygeplejeråd har i alt cirka 53.000 arbejdende medlemmer. I det lys er indberetningen af 28 sygeplejersker til embedslægen i 2013 meget lavt.
- Der er et højt mørketal, siger Marianne Gunst-Møller, der selv har rådgivet mange misbrugere fra sundhedssystemet.
Lykke Østerlin Koch er misbrugskonsulent i Danske Sundhedsorganisationers A-kasse. Hvert år får hun henvendelser fra cirka 100 kolleger og pårørende til sygeplejersker med et misbrug og fra sygeplejerskerne selv. Nogle drikker, andre er på piller, mens en tredje gruppe har et blandingsmisbrug, fordi de godt ved, at de ikke kan komme på arbejde og lugte af alkohol.
Fagfolk er gode til at skjule misbrug
Det er misbrugskonsulentens vurdering, at mange sygeplejersker er gode til at skjule deres misbrug.
- Hvis du tager for eksempel morfin, så bliver dine pupiller små, og det ved en sygeplejerske med et medicinmisbrug godt. Så hun drypper øjnene, så pupillerne udvider sig igen, siger Lykke Østerlin Koch til Avisen.dk.
Der er flere forklaringer på, hvorfor sygeplejersker og andet sundhedspersonale ender som misbrugere, mener Marianne Gunst-Møller.
'Kulturen er at du bare tager en sovepille'
- Mange afdelinger har en for lemfældig holdning til sovemedicin. Kulturen er, at du bare tager en sovepille, hvis du har svært ved at sove efter en nattevagt. Det kan udvikle sig til, at sovepillerne ikke er nok, og at sygeplejersken i værste fald går fra piller til sprøjter, siger afdelingslederen på Center for Misbrugsbehandling og Pleje i Københavns Kommune.
Hun og misbrugskonsulenten fra Danske Sundhedsorganisationers A-kasse efterlyser flere indberetninger.
Sundhedsstyrelsen oplyser, at styrelsen ikke kender det samlede omfang af misbruget blandt landets sosuer, sygeplejersker og læger. Det er styrelsens vurdering, at embedslægerne har hånd om hovedparten af dem, hvis misbrug er så alvorligt, at det kan forringe patientsikkerheden.
mk
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.