dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
DK Debat

Færre sosuelever falder fra i Holbæk

Uddannelsesstart på et plejecenter er blandt de greb, som kommunen har taget for at fastholde sosueleverne.

HOLBÆK: En målrettet indsats for at skabe et attraktivt praktiksted for sosuelever i Holbæk har givet bonus.
Både i 2023 og i starten af 2024 er kommunens praktikhold for sosu-elever fyldte, og frafaldet blandt eleverne er faldende, oplyser kommunen.

Frafaldet på sosuassistentuddannelsen faldt således i 2023 til 22 procent fra 37 procent i 2022, mens tallene på sosuhjælperuddannelsen var 11 procent i 2023 mod 17,5 procent i 2022.

Blandt de konkrete tiltag, som skal fastholde eleverne, er, at alle starter deres uddannelse i Holbæk Kommune på et plejecenter, da der her er kolleger rundt om hjørnet hele tiden. Det giver tryghed. På den måde bliver eleverne klædt på til senere at komme i praktik i hjemmeplejen, hvor de arbejder mere selvstændigt.

- En af de væsentlige årsager til frafald er det såkaldte praktikchok, forklarer formand for ældre- og sundhedsudvalget John Harpøth (Ny Holbæk).

- Det forsøger vi at imødegå med tiltagene. Hvis der fremover skal være nok hænder til at tage sig af de ældre, skal vi blive bedre til at fastholde dem, tilføjer han.

Mål nået i 2023

Kommunen har en årlig ambition om at ansætte 74 social- og sundhedsassistentelever og 37 social- og sundhedshjælperelever. I de senere år har det været svært at nå, men det lykkedes i 2023. Sidste år blev der indført elevløn til elever under 25 år under grundforløb 2, så alle elever får løn. Det kan have en positiv effekt på tilstrømningen

- Det koster penge, men det er en nødvendig investering i fremtiden. Det er også dyrt for os ikke at gøre noget, da vi så mangler uddannet arbejdskraft og skal trække vikarer ind, lyder det fra udvalgsformanden. 

Fungerende borgmester Lars Qvist (S) hilser de nye tal velkomne:

- Alle kommuner kæmper med mangel på sosu'er, samtidig med at vi ser ind i en fremtid med flere ældre og øget kompleksitet i ældreplejen. At rekruttere og fastholde social- og sundhedselever er derfor helt centralt.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.