DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger

Nyt studie:
Fællesskabsorienterede lande har færre corona-dødsfald

Trods en række vigtige forbehold finder studiet nogle interessante mønstre, mener dansk forsker. Det bygger dog kun på første bølge.

I et nyt studie har amerikanske forskere sammenlignet corona-dødsfald i samtlige verdens lande og sammenholdt med landets kulturelle værdier og ledelse. 

Ud fra de finder de et interessant mønster: Lande som Danmark, Norge og Finland med mere fællesskabsorienteret og kollektivistisk kultur ser ud til at have håndteret pandemien bedst. Det skriver Videnskab.dk.

- Vores analyser viser, at en række kulturelle strukturer ser ud til at være afgørende: Lav ulighed, at man sætter fællesskabet før individet, lav magtdistance, fokus på langsigtede løsninger og en evne til at navigere i og acceptere usikkerhed, fortæller ph.d. i politologi ved University of Memphis, Leah Windsor til Videnskab.dk.

Hun har været med til at lave det nye studie, som er udgivet i det videnskabelige tidsskrift PLOS ONE.

Bygger kun på første bølge

Trods nogen usikkerhed er studiet interessant, mener postdoc på Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet Frederik Jørgensen.

- Fundamentalt set synes jeg, det er nogle interessante mønstre, de ser, og teoretisk giver det rigtig god mening, siger han til Videnskab.dk.

En vigtig usikkerhed ved det nye studie er dog, at forskerne kun har set på første bølge af pandemien. Forskerne har brugt data for hvert enkelt land, som viser, hvornår landet havde første tilfælde af corona, og så har de data fire måneder frem på antallet af døde.

- Det er selvfølgelig en naturlig begrænsning. Måske ville det se helt anderledes ud, hvis de tog anden bølge med. Der har et land som Danmark måske ikke klaret sig helt så godt, når man tænker på den voldsomme stigning i smittetilfælde op til jul, siger Frederik Jørgensen.

ibs