dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
DK Debat

En enkelt advarsel på baggrund af et whistleblow i Hovedstaden

Ud af 29 indberetninger til whistleblowerordningen i 2022 blev de 16 afvist, otte behandlet og afsluttet, mens fem sager verserer.
17. MAJ 2023 13.02

HOVEDSTADEN: Alle myndigheder skal som bekendt etablere whistleblowerordninger - og en gang årligt give en status på, hvordan ordningen fungerer. I Region Hovedstad er det advokatfirmaet Bech-Bruun, der administrerer ordningen, hvor der i 2022 ialt kom 29 indberetninger. En af sagerne har ført til en advarsel, fremgår det af regionens status.

16 af sagerne er blevet afvist, fordi de ikke havde den alvorligere karakter, der er betingelsen for, at de kan håndteres via whistleblowerordningen.

De vedrørte henholdsvis en leder, som talte nedsættende til personalet, to sager om videregivelse af oplysninger om vaccination af børn, omsorgssvigt af en beboer på en plejeinstitution, bekymring om en leders ledelsesstil, registrering af konsultationer hos en lægepraksis, misbrug af it-rettigheder, udlån og anvendelse af maskiner til et privat hospital, en patients tilstand efter lægebesøg, to sager om kritik af en leder, fire sager om utilfredshed med bemandingen og et presset personale på en afdeling samt en indberetning, der kun indeholdt ét ord.

Ingen politianmeldelser

Otte er behandlet og afsluttet. De drejede sig henholdsvis om mistanke om misbrug af regionsmidler, to sager om brud på udbudsreglerne, uretmæssig udlevering af et password, dårligt arbejdsmiljø og mobning, vagtplanlægning og brud på GDPR-reglerne, tillæg til ph.d.-studerende og utilfredshed med ledelsesstilen i en afdeling samt en indberetning om speciallæger.

I fem af tilfældene blev der ikke fundet kritisable forhold af enheden, mens én sag førte til en advarsel og én sag førte til skærpelse af interne procedurer. Endvidere blev én sag afsluttet, da indberetteren ikke vendte retur på et opfølgende spørgsmål om, inden for hvilken enhed i regionen, de beskrevne forhold angik. Ingen sager har givet anledning til politianmeldelse.

Fem sager verserer fortsat. Sagerne vedrører henholdsvis økonomistyring og regler om medicinudskrivning, gaver, uberettigede opslag i patientjournaler, behandlingsplaner og behandlingsansvar samt lukning af et sengeafsnit i to uger i sommerferien.

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.