
EGEDAL: Danskerne vil gerne leve sundere og de tror på, at forebyggelse betaler sig. Det viser en stor undersøgelse fra 2011, hvor over 2.000 danskere blev spurgt om deres holdninger til sundhed og forebyggelse. Danskerne vil både gerne motionere mere, spise sundere og holde op med at ryge. Den udfordring tager Egedal Kommune nu op.
- Sundhed og forebyggelse er den bedste måde at undgå sygdom, men det handler også om livskvalitet og livsglæde. Vi vil ikke opfordre til at spise klidkiks og gulerødder hele dagen. Sundhed skal ikke kun være pligt, det skal også være velvære, smage godt og være sjovt, siger formand for Social- og Sundhedsudvalget Vicky Holst Rasmussen (S).
Byrådet i Egedal besluttede i 2013, at der skal være særskilt fokus på sundhed i de næste fire år i projekt 'Sund i Egedal'.
Sundhedsstyrelsens har for første gang samlet al den nyeste viden om, hvordan kommunerne bedst kan skabe sundhedsfremme og forebyggelse, der virker. Det er der kommet ti forebyggelsespakker ud af og som det første initiativ vil Egedal Kommune indføre alle de grundlæggende sundheds- og forebyggelsestiltag, som anbefales i de ti pakker.
- Jeg kender ingen andre kommuner, der på samme måde har taget en overordnet beslutning om at indføre alle anbefalingerne i løbet af dette år, så det er et rigtigt stort skridt Egedal Kommune nu tager, siger Tine Curtis, der er leder af Center for Forebyggelse i Praksis i KL og adjungeret professor ved Syddansk Universitet.
Borgerne skal lave sundhedspolitik
- Kommunen kan skabe de gode rammer for et sundt liv, men det er kun det enkelte menneske, der kan vælge at leve sundt og derfor inviterer vi politikere, fagfolk og borgere til i fællesskab at skabe de rammer, der gør det nemmere at leve sundt, siger Vicky Holst Rasmussen (S).
Borgere, frivillige organisationer, politikere og fagfolk bliver derfor inviteret til at skabe en ny sundhedspolitik i oktober 2014.
Hele 60 pct at danskerne mener, at det offentlige skal tage et større ansvar for at skabe sunde rammer, mens 83 pct. mener at den enkelte selv skal tage ansvaret for egen sundhed.
- Det er både kommunens ansvar og den enkelte borgers ansvar at skabe de sunde valg, men hvor går grænsen? Hvor langt kan vi gå som kommune? Må vi forbyde slik i skolen og sodavand i idrætshallerne? Det er nogle af de spørgsmål vi skal tale om og svare på i de næste fire år, siger Vicky Holst Rasmussen (S).
kil
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.