dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
DK Debat
Det offentlige vil kunne lokke efterlønnere med gulerod på over 100.000 kroner
Hvis regeringen afskaffer modregningen af arbejdsindkomst i efterløn, vil det sundhedspersonale på efterløn med de laveste pensionsopsparinger få mest ud af at trække i kitlen igen, viser beregninger fra Danica Pension. (Arkivfoto).
Foto: Henning Bagger, Ritzau Scanpix

Forslag om midlertidig fjernelse af modregning:
Det offentlige vil kunne lokke efterlønnere med gulerod på over 100.000 kroner

Desto lavere pensionsformue desto større gevinst for sundhedspersonale på efterløn, hvis modregning afskaffes.

Der kan hænge en gulerod på over 100.000 kroner og dingle for næsen af sundhedspersonale, der er gået på efterløn, hvis de vil trække i kitlen og tage en tørn mere. Det viser udregninger fra Danica Pension.

Regeringen har i sin akutpakke til sundhedsvæsnet foreslået at fjerne modregningen af efterløn for sundhedspersonale. Det skal gælde i 2023 og 2024. Herefter frafalder ordningen igen.

Det vil betyde, at sundhedspersonale ikke bliver trukket i deres efterløn, hvis de tager nogle vagter - eksempelvis ti timer om ugen - på deres gamle arbejde.

Det kan ifølge Danica Pensions cheføkonom, Mads Moberg Reumert, blive til en betragtelig gevinst til sundhedspersonale på efterløn, hvis de vender tilbage.

Ekstra indsats betaler sig

- De nye midlertidige modregningsregler for efterløn kan give den enkelte et massivt boost i økonomien ved at gå i arbejde. Og den enkelte efterlønsmodtager kan klart se hvad de får ud af at gøre en ekstra indsats, siger han.

Forslaget omfatter også personale i plejesektoren.

Gevinsten ved at tage nogle vagter afhænger af, hvor mange timer man vil arbejde, og hvor stor ens pensionsopsparing er.

Man bliver nemlig i forvejen modregnet i sin efterløn alt efter ens pensionsopsparing. Det betyder, at man får mere i efterløn, hvis man har en lav pensionsopsparing.

- Når man arbejder, bliver efterlønnen modregnet time for time. Så får man meget i efterløn, så er guleroden ved at arbejde større, fordi man (i dag, red.) bliver modregnet ret meget, siger Mads Moberg Reumert.

Udsigt til høje gevinster

Cheføkonomen har lavet et regnestykke for at anskueliggøre, hvor stor gevinsten kan blive, hvis modregningen afskaffes.

Hvis man arbejder ti timer om ugen og har en opsparing på en million kroner, vil man i dag blive modregnet 53.173 kroner om året. Men gennemføres forslaget slipper man i år og næste år for den modregning.

Arbejder man 20 timer om ugen, slipper man ifølge Danica Pensions beregninger for at blive modregnet 106.346 kroner med en opsparing på en million kroner.

For 30 timers arbejde om ugen er gevinsten 159.519 kroner, hvis man har sparet en million op i pension.

Forslaget om at fjerne modregningen i to år er ikke trådt i kraft endnu. Der skal først fremsættes et lovforslag. Det har regeringen ikke gjort endnu. Siden skal det vedtages i Folketinget.

Mange interesserede

Idéen om at fjerne modregningen for sundhedspersonale på efterløn er ikke ny. Der var en lignende ordning sidste år.

Her kunne efterlønnerne i sundhedsvæsnet give en hånd med i forbindelse med corona-pandemien uden at blive modregnet.

43.400 modtog efterløn i januar 2023. Af dem var de 2.500 i Din Sundhedsfaglig A-kasse.

Da Din Sundhedsfaglige A-kasse i oktober spurgte sine efterlønnere, var 1.300 af dem interesseret i at tage et arbejde, hvis ikke de blev modregnet i deres efterløn. Det inkluderede over 1.000 sygeplejersker.

Samtidig kunne a-kassen oplyse, at tæt på 100 sygeplejersker havde benyttet ordningen i 2022.

/ritzau/

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.