dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
doi

Det hjalp på unges overvægt at insistere over for forældrene

Vallensbæk har erstattet kortere forløb langt væk fra nærmiljøet og familien med længere behandlingsforløb i nærmiljøet
16. DEC 2015 9.18

VALLENSBÆK: Relation mellem nære fagpersoner og familie har effekt. Det er et af de resultater, Vallensbæk Kommune nu kan fortælle om efter forsøg med en ny tilgang til forebyggelse og behandling af overvægt blandt unge. Det er sket ved at opbygge tætte relationer til de unge og insistere på at inddrage forældrene i dialogen.

Behandlingstilbud for overvægtige børn og unge er ofte kortere forløb, som finder sted langt væk fra nærmiljøet og familien. Det betyder, at de unge har svært ved at fastholde de sunde vaner, når de vender hjem til deres vante omgivelser. Projekt ’Feel the Power’ i Vallensbæk Kommune har imidlertid opnået stærke resultater ved at tilbyde længere behandlingsforløb i nærmiljøet og etablere tætte relationer til de unge og deres forældre, oplyser kommunen.

Tilgangen resulterede i, at de unge opnåede større vægttab end forventet, og at flere end forventet gennemførte hele forløbet. Vigtigere var det dog, at deltagerne opnåede højere selvværd og dermed mentalt overskud til at håndtere deres vægtproblemer på lang sigt. Også efter projektophør viste de unge således lyst til at samarbejde med deres lokale sundhedsplejerske om at fastholde og forbedre sundhedsvanerne.

Ingen løftede pegefingre
- De fleste unge ved godt, hvad der er sundt og usundt. Det, de mangler, er at opleve, at de bliver anerkendt, og at behandlingstilbuddene tager udgangspunkt i en forståelse af deres individuelle vilkår. Vi brugte meget tid på at snakke med de unge og opbygge en positiv relation til dem. Samtidig gjorde vi det let for forældrene at involvere sig ved at engagere os i familiens situation og undlade formaninger og løftede pegefingre, siger projektleder og sundhedsplejerske Maria Balsløv.

Den indbyrdes tillid og inddragelsen af forældrene betød, at man kunne adressere de virkelige årsager til de unges vægtproblemer. Det drejede sig eksempelvis om ensomhed, skilsmisser, mobning og psykiske problemer. Den dybere forståelse for de unges situation gav også anledning til en række utraditionelle tiltag, hvilket inkluderede indspilningen af en sang i et lydstudie og hjælp til at få et fritidsjob. 


Projekt Feel the Power var et tre-årigt modelprojekt gennemført i samarbejde med Sundhedsstyrelsen.
Projektet overgik samtlige målsætninger:

  • Rekruttering af 57 unge (Mål: 45)
  • 82 pct.af deltagerne gennemførte projektet (Mål: 70 pct.)
  • 68 pct. opnåede vægttab eller stabilisering af alderskorrigeret BMI (Mål: 60 pct.)

På baggrund af projektets resultater er der på opfordring fra Sundhedsstyrelsen udviklet en drejebog, som kan anvendes, hvis man som kommune ønsker at indføre lignende tilbud.

Den interne slutevaluering, drejebog og det udviklede materiale, som er anvendt i projektet, kan findes på www.vallensbaek.dk/feelthepower

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dk-sundhed.dk/artikel/det-hjalp-paa-unges-overvaegt-at-insistere-over-for-foraeldrene

GDPR