DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
De første vacciner er på vej til Danmark
Vaccinationerne er i fuld gang i Storbritannien, her i Hyde i det nordvestlige England. Bliver vaccinen godkendt, går hele EU incl. Danmark i gang fra 27. december, måske før.
Foto: Oli Scarff, AFP/Ritzau Scanpix

De første vacciner er på vej til Danmark

OPDATERET: Beboere på plejehjem kan vaccineres hjemme. Der sigtes mod start 27. december, måske endda før.

De første vacciner mod covid-19 er nu på vej til Danmark, oplyser Sundhedsstyrelsen. 

Ifølge EU's kommissionsformand, Ursula von der Leyen, ventes hele EU at gå i gang med at vaccinere 27. december.

- Den 27., 28. og 29. december vil vi starte over hele EU, skriver hun på Twitter.

Statsminister Mette Frederiksen (S) siger til flere medier, at hun håber på en godkendelse inden for ganske få dage. Hvis vaccinen er klar i Danmark inden d. 27. december, vil Danmark ikke holde sig tilbage.

- Selv om jeg er stor tilhænger af koordination på europæiske plan, så skal vaccinen køres ud og distribueres i det øjeblik, den rammer dansk jord, siger hun.

Mette Frederiksen forventer, at Danmark ikke vil modtage mange doser i første runde, men at der forhåbentlig vil komme doser med relativt korte tidsintervaller derefter.

Planen klar

Sundhedsstyrelsen har nu sendt besked ud til regioner, kommuner og praktiserende læger med planer for, hvordan første fase af vaccinationsindsatsen skal organiseres, og forberedelserne er i fuld gang alle steder.

Vaccinen vil blive fordelt ligeligt og på samme tid mellem regionerne efter befolkningstal, oplyser Sundhedsstyrelsen.

Den første mængde vaccine er, som ofte nævnt, forbeholdt de grupper, som har størst risiko for et alvorligt forløb, samt personale i sundhedsvæsnet og ældreplejen. Der bliver afsat vaccine til de to nødvendige stik med nogle få ugers mellemrum.

Vaccineres på plejecentre

De praktiserende læger skal stå for at vaccinere samtlige beboere på landets plejecentre, oplyser deres organisation PLO. Det er aftalt med regeringen, Danske Regioner og KL, at lægerne løser opgaven som en del af første fase af vaccinationsindsatsen.

PLO er netop nu ved at koordinere, hvilke læger der skal vaccinere på hvilke plejecentre. Interessen blandt de praktiserende læger for at medvirke til dette er overvældende, oplyser PLO.

- Regeringen har besluttet, at beboere på plejecentre skal vaccineres som nogle af de første. Det giver rigtig god mening, og når samfundet beder os om at løse opgaven, så tager vi det naturligvis på os, siger formanden for PLO, Jørgen Skadborg.

- Hvis vaccinerne er distribueret og klar til at blive taget i brug på en søndag eller en af helligdagene omkring juleaften, så tager vi også ud en af de dage, hvis det skal være, tilføjer han.

Klar indenfor 48 timer

Det fremgår på PLO's hjemmeside, at de læger, der skal forestå vaccination på et plejecenter, fra tirsdag 22. december skal være klar til at påbegynde vaccinationen indenfor 48 timer, efter at regionen har modtaget vaccinerne.

"Der er et stort ønske fra myndighederne om, at vaccinationerne kommer i gang meget hurtigt efter ankomst, da man kan se signifikant immuniserende effekt allerede efter syv dage. Det forventes dog, at de fleste vaccinationer kommer til at ligge efter nytår," står der.

Det fremgår også, at vaccinationen også gerne må gives til plejeepersonalet på plejecentrene, når lægen er i gang med at vaccinere.

Kommunerne vil skulle bistå med at indhente samtykke hos de beboere, som ønsker vaccination.

Regionale centre

Derudover vil regionerne oprette vaccinationscentre, hvor de fleste borgere senere vil kunne blive vaccineret, oplyser Sundhedsstyrelsen.

Meget personale vil blive tilbudt vaccination på deres arbejdsplads, fx sygehus eller plejehjem, eller på et af de regionale vaccinationscentre eller andre steder.

Nogle grupper af ældre vil løbende blive inviteret efter fødselsdato, og det vil de modtage besked om i e-boks eller pr. brev, hvis de er undtaget for digital post.

Danske Regioner skriver i en pressemeddelelse, at regionerne vil vaccinere med udkørende vaccinationsenheder til plejehjem, på vaccinationscentre og på hospitalerne.

De vil samtidig stille køle- og frysefaciliteter til rådighed for vaccinerne, når de ankommer fra Statens Serum Institut, der modtager dem først.

Odense Universitetshospital venter, at de første fynske ældre skal vaccineres allerede 26. december, siger lægelig direktør Bjarne Dahler-Erikesn til Fyens Stiftstidende. Fra 28. december vil OUH begynde at vaccinere cirka en fjerdedel af sit eget personale på udvalgte afdelinger. Senere kommer turen til borgere i risikogruppen.

Det forventes ikke, at vaccinen vil blive godkendt til børn, gravide og ammende, oplyser Sundhedsstyrelsen, som henover jul og nytår vil sende brev til alle borgere over 18 år via e-boks for at informere om den kommende vaccination.

Alle sigter efter 27. december

Før vaccinationerne kan gå i gang, skal den godkendes af Det Europæiske Lægemiddelagentur EMA, som mødes på mandag. 

Vaccinen er udviklet af det tyske medicinalselskab BioNTech og produceres af det amerikanske selskab Pfizer.

Udover denne har EU indgået forhåndsaftaler om endnu fem vacciner, og i dag har man indgået aftale om den syvende, oplyser en talsmand for EU-Kommissionen til Reuters. Den er fra amerikanske Novavax, der potentielt kan levere op mod 200 millioner doser.

Artiklen er løbende opdateret, senest 15.03.