DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Dårlig kommunikation forlænger rygpatienters sygemeldinger

Når lægen vil have ro på, men sagsbehandleren vil have patienten hurtigere i arbejde, kan det føre store konsekvenser med sig, viser nyt studie.
23. MAR 2021 8.39

Dårlig kommunikation og modsatrettede meldinger fra sundhedsvæsnet og sagsbehandlere på sygedagpengeområdet efterlader sygemeldte rygpatienter i magtesløshed. De modstridende krav og den manglende kommunikation fører til forlængede sygemeldinger og perioder med smerter, og at nogle ender med ufrivilligt at forlade arbejdsmarkedet. Det viser et nyt studie fra BackTrace.

Studiet peger på, at de forskellige fagpersoner arbejder i forskellige it-systemer og ikke har mulighed for at dele relevante oplysninger. Derfor ender nogle med at blive fanget mellem en læge, der vil have ro på, mens en sagsbehandler vil have patienten i arbejde igen.

- Rigtig mange rygpatienter oplever dette krydspres med forskellige forventninger til dem fra læger, fysioterapeuter, sagsbehandlere og arbejdsgivere. De oplever at skulle fortælle den samme historie flere gange og sørge for at få givet alle relevante oplysninger videre til den næste læge eller behandler, siger projektleder og sygeplejerske, ph.d. Camilla Blach Rossen fra Regionshospitalet Silkeborg.

App skal sikre vidensdeling

BackTrace er et forskningsprogram, der har baggrund i Regionshospital Silkeborg og Defactum og har til formål at nå frem til mere sammenhængende patientforløb og behandling af lænderygsmerter.

For at komme problemet til livs, peger BackTrace på at forbedre kommunikationen med digitale løsninger på tværs af myndigheder. Med en app kan patienten og myndighederne dele nyt om behandling, aftaler og kende til hinandens fokus og dermed arbejde mod samme mål. Appen er ved at blive udviklet og skal til august testes af 300 rygpatienter.

I Danmark lider 880.000 af lænderygsmerter, og gruppen står for ca. 20 pct. af alle sygedage og besøg hos alment praktiserende læger. De samlede udgifter for patientgruppen løber op i 6,6 mia. kr. for sygefravær, lægekonsultationer, hospitalsundersøgelser m.m.

mh