DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Coronateltets spotlys forstyrrede flagermus

En ynglende flagermusekoloni i Fælledparken i København blev hårdt udsat, da en årvågen kommunal biolog greb ind.

KØBENHAVN: Et stærkt spotlys fra corona-testteltene i Fælledparken i København har været peget direkte mod en flagermuskoloni, der sandsynligvis yngler. Heldigvis reagerede sundhedsmyndighederne hurtigt, oplyser Danmarks Naturfredningsforening.
 
Fælledparken er et af Københavns allerbedste steder for flagermus. Flagermusene trives i de gamle bøgetræer og har adgang til både vand og insekter. Derfor er flagermusene også vigtige at tage hensyn til, når de i yngler i sommerperioden.

Så da biolog Inger Kærgaard med rædsel opdagede, at de nye testtelte var udstyret med et spotlys, der pegede direkte mod de træer, hvor hun sidste år talte over 100 flagermus, måtte hun gøre noget. Lyset er nemlig mange flagermus' værste fjende og kan i yderste konsekvens gøre, at flagermusene ikke tør jage der, hvor føden er.

- Jeg kunne ikke sove den nat, jeg fandt ud af det. Det stærke lys pegede direkte mod det miljø, hvor flagermusene er afhængige af at kunne bevæge sig frit. I sidste ende ville det kunne medføre, at flagermusene ikke kan finde føde og kommer til at sulte, siger Inger Kærgaard.

Myndighederne reagerede hurtigt

Inger Kærgaard er flagermusrådgiver for Københavns Kommune, hvor hun kortlægger træer i bynaturen, som er beboet af flagermus. Det arbejde skal gøre det lettere for kommunen at tage hensyn til flagermus, når der eksempelvis skal fældes træer til byggeri. Alle flagermus er beskyttet på europæisk plan, og man må derfor ikke fælde et træ, hvor der bor en flagermuskoloni.

Da hun vidste, at der var en koloni af arten brunflagermus tæt ved teltene, fik hun via driftslederen sat i værk og teknikken i spotlyset ændret: I stedet for at lyse kraftigt hele natten, tændes det nu kun i ti minutter, hvis lampens censorer bliver forstyrret - for eksempel af en indbrudstyv.

ka