DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Corona har givet største hop i offentligt forsørgede i årevis

I foråret steg antallet af offentligt forsørgede med mere end under toppen af finanskrisen, oplyser økonom.

Fra første til andet kvartal i år steg antallet af offentligt forsørgede under pensionsalderen - fraregnet SU-modtagere - med 44.700 personer til 768.000.

Det er den største stigning, siden Danmark Statistik begyndte at føre statistik med området i 2007. Det forklarer Tore Stramer, cheføkonom i Dansk Erhverv.

I en skriftlig kommentar bemærker han, at da finanskrisen var på sit højeste i andet kvartal 2009, steg antallet af offentligt forsørgede med 30.850 personer.

Blandt andet på den baggrund kalder han de seneste tal fra Danmarks Statistik for "meget nedslående".

- Antallet af offentligt forsørgede er nu samlet set steget med 62.910 personer i første halvår.

- Vi har aldrig tidligere set en så massiv stigning i antallet af offentligt forsørgede på bare seks måneder, siger Tore Stramer.

Nu 156.000 ledige

Den markante stigning i antallet af offentligt forsørgede hænger sammen med de store konsekvenser, som coronakrisen har haft for arbejdsmarkedet.

Stigningen skyldes først og fremmest, at antallet af nettoledige steg fra første til andet kvartal. Nettoledige omfatter de 16-64-årige jobparate modtagere af dagpenge, kontanthjælp og uddannelseshjælp omregnet til "fuldtidsledige".

I andet kvartal var der knap 49.000 flere nettoledige. Det var fordelt på 40.500 dagpengemodtagere og 8.500 kontanthjælpsmodtagere

Siden andet kvartal er der imidlertid sket en stor bedring på arbejdsmarkedet, hvor antallet af ledige er faldet.

Ifølge tal fra Beskæftigelsesministeriet er der i øjeblikket 156.000 ledige i alt. Til sammenligning var der ved udgangen af andet kvartal 180.000 ledige.

Ritzau