KØBENHAVN: Hvordan er det at være barn eller ung på en psykiatrisk afdeling i Danmark? Det har Børnerådet forsøgt at få svar på gennem en undersøgelse blandt 56 børn og unge på psykiatriske afdelinger landet over.
Undersøgelsen viser blandt andet, at tvangsoplevelser er noget af det hårdeste ved at være indlagt for børnene. Derfor er en af de klaresete anbefalinger fra børnene, at der skal være mindre tvang.
Formand for Børnerådet Per Larsen siger: - Med undersøgelsen i hånden og børnenes stemme i øret vil vi slå et slag for, at børn får de samme rettigheder som voksne i psykiatrien. De skal tilbydes en patientrådgiver, der er uddannet til at tale med børn, og så skal de have ret til at klage.
På baggrund af undersøgelsen og børnenes anbefalinger har Børnerådet udarbejdet en række konkrete anbefalinger til politikere, kommuner, regioner samt relevante institutioner og faggrupper.
Anbefalinger fra Børnerådet:
* Tvangen over for børn og unge i psykiatrien skal nedbringes. Ambitionen på alle børne- og ungepsykiatriske afdelinger bør være, at man undgår tvang. Særligt bør bæltefikseringer helt undgås.
* Det bør ikke være op til forældrene at give samtykke til tvangshændelser - det bør bero på en lægefaglig vurdering.
* Som minimum skal alle tvangslignende hændelser, hvor der foreligger samtykke fra forældre, men hvor børn modsætter sig, registreres.
bi
Undersøgelsen er foretaget blandt 56 børn og unge mellem 8-19 år, fordelt på 13 børne- og ungepsykiatriske afdelinger landet over.
I 2012 var godt 1600 børn og unge indlagt i psykiatrien fordelt på i alt 224 sengepladser. Af dem var 86 tvangsindlagte.
Antallet af børn og unge, som er indlagt i psykiatrien, er steget støt siden 2001, hvor 779 børn og unge var indlagt.
Kilde: Statens Serum Institut og Danske Regioner
Det samlede antal patienter i børne- og ungdomspsykiatrien er steget fra 7.982 i 2001 til 24.230 i 2012.
Kilde: Regeringens udvalg om psykiatri og Danske Regioner
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.