dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
DK Debat
Blå blok vil have friplejehjem i alle kommuner og frit valg for fødende
Pressemøde tirsdag middag med de seks borgerlige partiledere.
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Blå blok vil have friplejehjem i alle kommuner og frit valg for fødende

Det frie valg skal styrkes, mener seks borgerlige partiledere, der sammen præsenterer fem konkrete tiltag.

Danskernes frie valg skal styrkes.

Det kan blå bloks seks partiledere blive enige om, og tirsdag på et fælles pressemøde præsenterer de fem nedslag, der skal sætte "borgeren i centrum".

Partierne præsenterer de fem forslag sådan:

  1. Kortere ventetid på fertilitetsbehandling: Borgere i fertilitetsbehandling skal omfattes af udrednings- og behandlingsgarantien, så et privat alternativ kan benyttes efter 30 dages ventetid i det offentlige.
  2.  Frit valg for fødende til at finde det rette tilbud: Fødende i hele landet skal have mulighed for at vælge mellem offentlige og private tilbud ved ukomplicerede fødsler.
  3. Rulle elevfordelingen på gymnasierne tilbage: En politisk aftale fra 2021 om elevfordeling af gymnasieelever rulles tilbage, så forældres indkomst ikke er et fordelingskriterium. 
  4. Sikre det frie valg på ældreområdet: Pengene skal følge borgeren, så de ældre får markant større frihed til selv at vælge den leverandør, der skal levere den personlige pleje, praktiske hjælp og madservice, som de er visiteret til.
  5. Friplejehjem i alle kommuner: 61 ud af landets 98 kommuner har ikke et friplejehjem som et alternativ til de offentlige. De blå partier ønsker derfor friplejehjem i alle kommuner. 

- Vi er enige om, at den nye retning kommer til at give borgere mere frihed. Under Socialdemokratiet er det gået den stik modsatte retning, siger Jakob Ellemann-Jensen (V) på pressemødet i Fællessalen på Christiansborg.

Jakob Ellemann-Jensen siger videre, at alle fem forslag er finansieret i den 2030-plan, som Venstre præsenterer i denne uge.

Ud over Jakob Ellemann-Jensen er det Søren Pape Poulsen (K), Inger Støjberg (DD), Alex Vanopslagh (LA), Pernille Vermund (NB) og Morten Messerschmidt (DF), der udgør de seks borgerlige partiledere.

- Jeg er glad for, at vi kan stå her sammen. Frit valg er noget af det bedste absolut definerede ved det at være borgerlig. Signalere at familien og det enkelte menneske ikke er til for staten først og fremmest, men sig selv og sine, siger Søren Pape Poulsen.

- Til gengæld skal fællesskabet træde til med en hjælpende hånd, når det er nødvendigt, eksempelvis ved sygdom, hvor par ikke kan få børn, siger han.

Hvem der skal være statsminister i stedet for Mette Frederiksen (S) i tilfælde af et blåt flertal efter valget 1, november, er de dog ikke enige om endnu.

Både Ellemann-Jensen og Pape går efter en plads i Statsministeriet, men ingen af de fire andre borgerlige partier har peget på en foretrukken statsministerkandidat endnu.

/ ritzau / ak

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.