Danske Regioner, Kræftens Bekæmpelse, Danske Patienter, Overlægeforeningen og Yngre Læger står sammen bag en beslutning om at indføre 'den behandlingsansvarlige læge'. Det skal være en kulturændring, der indebærer, at behandlingsforløbene tilrettelægges i et samarbejde mellem læge, patient og pårørende. Lægen skal sikre, at der tages hensyn til patientens ønsker og livssituation. Initiativet er en del af Danske Regioners plan for Borgernes sundhedsvæsen.
Den behandlingsansvarlige læge bliver indført på alle områder, hvor der er behov for det, oplyser Danske Regioner. Ved komplicerede forløb, hvor den aktuelle behandling samtidigt involverer flere specialer/matrikler, skal der også udpeges en tværgående patientansvarlig læge.
Der vil nu blive igangsat en række initiativer på en række sygehuse og afdelinger for at udvikle den bedste model indenfor den ramme, der er aftalt mellem partnerne. Indfasningen af den behandlingsansvarlige læge og den tværgående patientansvarlige læge vil ske løbende de kommende år. Det forventes, at den behandlingsansvarlige læge vil være bredt indfaset senest medio 2018.
Alle der vil
Den behandlingsansvarlige læge har ansvaret for en plan, et overblik og en sammenhæng i indsatsen for patienten, og for at der er drivkraft i processen på afdelingen. Alle patienter skal have tilknyttet en behandlingsansvarlig læge, med mindre patienten ikke finder det nødvendigt og derfor frabeder sig det.
Den behandlingsansvarlige læge er selv behandlende læge, men vil ikke altid være det i alle dele af behandlingsforløbet. At være behandlingsansvarlig læge betyder således ikke, at man skal være til rådighed døgnet rundt.
På Hvidovre Hospital har man allerede arbejdet med en behandlingsansvarlig læge i et stykke tid nu, og her er ordningen blevet taget godt imod af både læger og patienter.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.