DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

AstraZeneca trækkes ud af dansk vaccineprogram

OPDATERET AstraZeneca-vaccinen fjernes fra vaccinationsprogrammet, bekræfter Sundhedsstyrelsen på et pressemøde. Danmark er det første land til at droppe vaccinen helt.
14. APR 2021 12.30
TEMA: Corona

De danske sundhedsmyndigheder trækker coronavaccinen fra AstraZeneca ud af det danske vaccinationsprogram. Det oplyser Sundhedsstyrelsen på et pressemøde om AstraZeneca-vaccinens fremtid i Danmark 

Vaccinen fra AstraZeneca har i flere uger været sat i bero i Danmark på grund af bekymringer om sjældne blodpropper med et lavt antal blodplader.

Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, har undersøgt, om der er en forbindelse mellem blodpropperne og vaccinen.

Agenturet ser en mulig forbindelse, men beskriver det som en meget sjælden bivirkning og har derfor fastholdt, at fordelene ved vaccinen opvejer ulemperne.

Enhedschef i Lægemiddelstyrelsen Tanja Erichsen siger under pressemødet, at man er enig med EMA om, at vaccinen er effektiv. Men vurderingen er, at det på baggrund af blandt andet smittetrykket i Danmark er bedst at stoppe med at bruge vaccinen.

- Det bunder ikke i, at vi har en grundlæggende uenighed med hinanden.

- Den beslutning, der er truffet i Danmark, betyder ikke, at Lægemiddelstyrelsen er uenig med EMA, siger hun.

TIlbydes ny vaccine

De omkring 149.000 personer i Danmark, der har fået det første stik med en vaccine fra AstraZeneca, vil blive tilbudt en anden vaccine. Det oplyser Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

- De personer, der har modtaget første vaccination med AstraZeneca, vil senere modtage tilbud om vaccination med en anden vaccine, skriver Sundhedsstyrelsen.

Vaccinekalenderen rykkes

Alle borgere over 50 år forventes nu at være blevet tilbudt to vaccinestik den sidste uge i juni.

Det er en udskydelse på tre uger i forhold til den seneste kalender fra 29. marts.

Det viser en ny vaccinationskalender fra Sundhedsstyrelsen efter beslutningen om at fjerne AstraZeneca-vaccine fra udrulningen. Den forventede dato for, hvornår alle over 16 år forventes vaccineret, er nu den første uge i august. Det er en udskydelse på to uger.

Ritzau

Opdateret og gennemskrevet 14.06, efter at Sundhedsstyrelsen bekræfter på pressemøde, at AstraZeneca-vaccinen fjernes fra vaccinationsprogrammet.