dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
doi
Antallet af piger der er vaccineret mod hpv er faldet fra 79 pct. til 15 pct. for henholdvis piger, der er født i år 2000 og 2003.
Bjørn Markus Trappaud, Polfoto

Astman vil indkalde unge piger til HPV-vaccination

Danske Regioner slår alarm over drastisk fald i antallet af unge piger, der er blevet vaccineret mod HPV. Det får Ulla Astman (S), formand for Sundhedsudvalget i Danske Regioner, til at foreslå indkaldelse
16. MAR 2017 7.19

Står det til formanden for Sundhedsudvalget i Danske Regioner, Ulla Astman (S), skal forældre til piger på vej mod 12-års-alderen fremover have tilsendt et brev med posten, der indeholder tilbud om at få sin datter gratis vaccineret mod livmoderhalskræft.

Forslaget kommer som en reaktion på et drastisk fald i antallet af unge piger, der er vaccineret med den meget omdistuterrede og omtalte hpv-vaccine, der blandt andet beskytter mod livmoderhalskræft. 

Mens  79 pct. af pigerne født i år 2000 er fuldt ud hpv-vaccinerede, hvilket betyder vaccination af tre omgange, er det kun 15 pct. af de, der er født i 2003, der er vaccineret. 

- Vi får kvinder, der risikerer at få livmoderhalskræft og potentielt dø af det. Det er vi som ansvarlige politikere nødt til at reagere på. Det er en katastrofal udvikling, vi står midt i, siger Ulla Astman til Politiken.

Myter og debat menes at være årsag
Tilslutningen til vaccinen er faldet de seneste år i takt med, at en gruppe piger mener at have oplevet sammenhæng mellem vaccinen og symptomer som diffuse smerter, voldsom hovedpine og træthed.

Der er imidlertid ikke påvist sammenhæng mellem pigernes flerartede symptomer og hpv-vaccinationen, men derimod påvist en klar sammenhænge mellem mellem vaccinen og forebyggelsen af livmoderhalskræft.

Ulla Astman forsikrer, at de i regionerne tager de unge pigers symptomer meget alvorligt, og understreger, at de fem hpv-centre, der blev oprettet som følge af pigernes symptomer, udreder og behandler pigerne så godt, som det er muligt, ligesom hun peger på, at der er afsat penge til at forske videre i vaccinen.

Men den lave udviklingen og den nedadgående tilslutning er ifølge Ulla Astman katastrofal: 

- Vaccinen beskytter beviseligt mod, at piger og kvinder udvikler livmoderhalskræft, som hvert eneste år koster liv. Når færre lader sig vaccinere, siger det sig selv, at flere vil udvikle forstadier til livsmoderhalskræft. Som ansvarlig politiker på sundhedsområdet hverken kan eller vil jeg sidde den udvikling overhørig, siger hun.

Læger bakker op 
Står det til formanden for Region Nordjylland og altså formand for sundhedsudvalget i de fem regioner, skal det være den praktiserende læge, der fremover skal gøre opmærksom på og tilbyde vaccination til unge pigers forældre med en indkaldelse i eboksen. 

Lægerne selv melder sig ifølge Politiken parate til at stå som afsender på de kommende breve.

Samtidig er Sundhedsstyrelsen på vej med en storstilet oplysningsindsats sammen med blandt andet Kræftens Bekæmpelse og Lægeforeningen.

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dk-sundhed.dk/artikel/astman-vil-indkalde-unge-piger-til-hpv-vaccination

GDPR