dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
DK Debat

Antallet af fuldtidsansatte i regionerne er faldet med 1.996 på et år

"Det er stik imod alt det, man gerne vil," lyder det fra en professor i sundhedsøkonomi.

Det går den forkerte vej med antallet af sundhedspersoner på landets sygehuse. En opgørelse fra Kommunerne og Regionernes Løndatakontor (KRL) viser, at der fra december 2021 til december 2022 var et fald i antallet af ansatte i regionerne på 1.996 fuldtidsbeskæftigede. Det svarer til et samlet fald på 1,5 pct. Det skriver Sundhedsmonitor.

- Set ud fra de behov, der er i sundhedsvæsenet, så er det jo absolut en negativ udvikling vi ser, siger professor i sundhedsøkonomi og -politik ved Syddansk Universitet Kjeld Møller Pedersen til Sundhedsmonitor.

Han er dykket ned i KRL’s opgørelse og har set nærmere på, hvilke faggrupper der har oplevet de største fald i ansatte målt på fuldtidsbeskæftigede.

Det viser sig, at der blandt sosu’er og sygeplejersker samlet set er sket et endnu større fald end de 1.996 i perioden, mens der er sket stigninger blandt andre faggrupper.

Sygeplejerske-faldet størst

For gruppen "social- og sundhedspersonale" er der sket et fald på 1.152 fuldtidsansatte, og blandt "syge- og sundhedspersonale" er der sket et fald på hele 2.064 fuldtidsansatte fra 2021 til 2022. Første kategori dækker bl.a. social- og sundhedsassistenter og -hjælpere, mens den sidstnævnte dækker over en lang række sundhedsuddannelser med sygeplejersker som den største faggruppe.

800 af de 2.064 syge- og sundhedspersonaler er ifølge Kjeld Møller Pedersens opgørelse sygeplejersker, som har forladt de regionale arbejdspladser.

Samtidig er der sket mindre stigninger i antallet af bl.a. akademikere, ambulancepersonale og læger i regionerne.

Ifølge Kjeld Møller Pedersen bekræfter tallene, at det endnu ikke er lykkedes at bremse sygeplejerskernes afgang fra sygehusene.

Midlertidige poder-ansættelser

Han gør samtidig opmærksom på, at en del af faldet i personale målt på fuldtidsansatte kan skyldes, at podere og vaccinatører fra coronaepidemien er stoppet i takt med, at epidemien er ebbet ud.

- Men selve tendensen er jo – uanset at nogle af dem har været corona-ansatte – at det er en betænkelig udvikling i forhold til, hvad man gerne ser. Der er jo behov for flere sygeplejersker, og her ser vi en modsatrettet tendens. Det er stik imod alt det, man gerne vil, siger sundhedsøkonomen.

Ifølge Kjeld Møller Pedersen er kommunerne og almen praksis i skarp konkurrence med regionerne om at gafle de sygeplejersker, der er på arbejdsmarkedet. Og derfor bliver det ifølge professoren interessant at se, om regionerne kan skaffe sig en overhånd i den konkurrence ved hjælp af akutpakken, der blev vedtaget i slutningen af februar.

Akutpakken

Med regeringens akutpakke aftalte parterne bl.a., at sygehusene skal fordele vagtarbejdet mere ligeligt mellem sundhedspersonalet, de afsatte midler til honorering af ekstraarbejde, og den lettede adgang for udenlandsk arbejdskraft.

Kjeld Møller Pedersen har for nylig lavet en opgørelse, som viser en betydelig stigning i antallet af kommunalt ansatte hjemmesygeplejersker og sygeplejersker ansat i almen praksis.

- Det viser bare den voldsomme konkurrence, der er om sygeplejerskerne. Udfordringen er, at man gerne vil komme ventelister og andet på sygehusene til livs. Og det kræver flere sygeplejersker. Samtidig vil vi også gerne lægge flere opgaver ud i kommunerne og have de praktiserende læger til at tage flere opgaver ind.

- Og da vi så konkurrerer om et begrænset antal sygeplejersker, så er det altså sygehusene, der er blevet tabere i det her spil, siger han.

Se udviklingen for de enkelte personalegrupper på Sundhedsmonitor.dk.

cwa

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.