DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
Analysefirma kalder dansk vaccineplan overoptimistisk
Med to af fire godkendte vacciner ude af spil - AstraZeneca og Johnson & Johnson - og kun Pfizer/BioNTech og Moderna tilbage er Sundhedsstyrelsens tidsplan for vaccinationer "helt urealistisk", mener analysefirmaet Airfinity.
Foto: Dado Ruvic, Reuters, Ritzau Scanpix

Analysefirma kalder dansk vaccineplan overoptimistisk

Den voksne del af befolkningen vil først være færdigvaccineret sidst i november, mener analyseselskab.

De danske myndigheder er for optimistiske i deres vaccineplan. Danmark vil først få færdigvaccineret den voksne del af befolkningen i slutningen af november, vurderer et britisk analyseselskab ifølge Politiken.

- De danske myndigheder undervurderer effekten af at droppe Johnson & Johnson-vaccinen og overestimerer, hvor meget andre producenter kan levere i de kommende måneder, siger adm. direktør Rasmus Bech Hansen fra analysebureauet Airfinity til avisen.

Airfinity følger produktionen af vacciner verden over. Selskabet ser på den reelle produktion frem for fabrikkernes løfter om leveringer, skriver Politiken.

Fjernelsen af vaccinerne fra både AstraZeneca og Johnson & Johnson vil ifølge Sundhedsstyrelsen give en forsinkelse på op til fire uger for de 25- til 39-årige og en uge for resten, således at alle voksne danskere vil være vaccinerede i den uge, der slutter 22. august.

"Helt urealistisk" scenarie for vaccineproduktion

Centerchef Steen Dalsgård fra Sundhedsstyrelsen understreger i et svar til Politiken, at vaccinationskalenderen kun "kan betragtes som en plan", når man ser på maj. Resten af kalenderen "bør betragtes som en prognose", skriver han.

Prognosen bygger på at Danmark i juli ifølge den officielle vaccinationskalender skal modtage 2,7 millioner vaccinedoser, svarende til at EU som helhed modtager omkring 270 millioner doser i juli. Den mængde er det dobbelte af, hvad Pfizer lige nu producerer til hele verden, og derfor kalder Airfinity scenariet "helt urealistisk".

Også analytikere i Nordea og Danske Bank mener ifølge Politiken, at vaccineplanen er for optimistisk med to til fire uger. Forsinkelsen kan endda blive op til seks uger, vurderer Danske Bank. Bankerne følger vaccineudrulningen, da den har stor betydning for økonomien.

Ritzau