Vindmøllestøj bliver igen frikendt for at give helbredsproblemer
Tidligere har de to første dele af undersøgelsen vist, at der ikke er en sammenhæng mellem risikoen for at få blodpropper eller diabetes og det at blive udsat for lavfrekvent vindmøllestøj om natten
Foto: Lars Laursen / Ritzau/Scanpix

Vindmøllestøj bliver igen frikendt for at give helbredsproblemer

Forskere kan ikke påvise, at støj fra vindmøller påvirker blodtrykket, børns fødselsvægt eller medvirker til en for tidlig fødsel
18. SEP 2018 14.15

Naboer til støjende vindmøller kan endnu engang ånde lettet op, efter at Kræftens Bekæmpelse har offentliggjort flere resultater fra en større kortlægning af sammenhængen mellem menneskers helbred og vindmøllestøj.

For selvom det måske ikke er et ønskescenarie for boligejere at blive udsat for en svingende susen fra vindmøller, konkluderer en gruppere forskere nu, at det ikke kan påvises, at støjniveauet skulle påvirke blodtrykket, børns fødselsvægt eller medvirker til en for tidlig fødsel.

Det oplyser Kræftens Bekæmpelse om resultaterne, der er tredje og fjerde delundersøgelse ud af i alt 6 i en større registerundersøgelse, som har været undervejs siden 2013.

- Som også de tidligere artikler har konkluderet, så understreger de to nyeste artikler, at der ikke er en sammenhæng mellem vindmøllestøj og henholdsvis forhøjet blodtryk og fødselsvægt. Det er positivt og forhåbentligt vil artiklerne bidrage til, at den usikkerhed, som nogle måtte have, vil forsvinde på baggrund af de grundige studier og klare resultater, siger Jan Hylleberg, adm. direktør for Vindmølleindustrien.

Brug for flere undersøgelser
I undersøgelsen har forskerne bl.a. sammenholdt indløsning af recepter på medicin til behandling af forhøjet blodtryk med langtidsudsættelse fra støj om natten i perioden 1996-2013.

Konklusionen er, at der ingen sammenhæng er mellem højt blodtryk og støj fra vindmøller. Organisationen skriver dog, at forskerne har fundet 'svage indikationer på en sammenhæng blandt deltagere over 65 år,' og at der derfor er 'behov for yderligere undersøgelser.'

Det skal også 'tolkes med forsigtighed,' når forskerne konkluderer, at der ikke kan påvises en sammenhæng mellem negative fødselsudfald og udsættelse for vindmøllestøj under graviditen, fordi 'meget få gravide' blev udsat for høje niveauer af vindmøllestøj i undersøgelsen, lyder det.

Tidligere har de to første dele af undersøgelsen vist, at der ikke er en sammenhæng mellem risikoen for at få blodpropper eller diabetes og det at blive udsat for lavfrekvent vindmøllestøj om natten.

Kræftens Bekæmpelse kan endnu ikke oplyse, hvornår de sidste to delundersøgelser er afsluttet. Det er Sundheds- og Ældreministeriet, Miljø- og Fødevareministeriet og Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet, som finansierer undersøgelserne.

 

Læs undersøgelsen med fokus på forhøjet blodtryk her og undersøgelsen med fokus på fødselsproblemer her.

thb

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
Lundgaard